airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

ATV-sporet mellem Sisimiut og Kangerlussuaq bliver færdig næste år

Sidste stykke vej mangles for at færdiggøre sporet. Kommunalbestyrelsen har godkendt tillægsbevilling til anlæggelse og igangsætning af ATV-sporet mellem Sisimiut og Kangerluarsuk Tulleq.
25. maj 2023

ATV-sporet mellem Sisimiut og Kangerluarsuk Tulleq blev godkendt af Naalakkersuisut for ASN i 2022, det er nu en mulighed for at fortsætte anlægge sporet og forventes færdig i næste år 2024.

Da de samlede udgifter for færdiggørelse af ATV-sporet beløber sig til minimum 20,7 millioner kroner, er der behov for en tillægsbevilling på 5,3 millioner kroner. Og det godkendte flertal i kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia i dag.

Vice borgmesteren i Qeqqata Kommunia, Gideon Lyberth er glad for, da færdiggørelsen af sporet er bekræftet til næste år.

- Jeg er glad for, da borgere, som har ventet længe på færdiggørelsen, kan nu forvente den færdiggjort næste år i 2024. Igangsætning bliver denne sommer. Borgere får en mulighed for at komme nemt  til naturen og turisterne får en mulighed for en anderledes og spændende tilbud. Jeg er meget meget fortrøstningsfuld, siger Gideon Lyberth

Renovering

Sporet mellem Kangerluarsuk Tulleq og Kangerlussuaq på 16 km har behov for renovering, før sporet bliver idriftsættes. Den første del af renovering blev gennemført sidste år 2022 og forventes færdiggjort i år.

Strenge krav for at beskytte vandet

For at anlægge ATV-sporet mellem Sisimiut og Kangerluarsuk Tulleq indeholder anlæggelsen en grusvej ved vandsøen, en afværgegrøft, men vandet skal beskyttes. Den 6,5 meter brede og 650 meter lange grusvej er opbygget på flere meter høj vejkasse med ensidet hældning ned mod afværgegrøften. Den høje vejkasse er nødvendigt for at give afværgegrøften tilstrækkelig hældning ned til elven mod Ulkebugten, så smeltevand og eventuelle spildrester fra køretøjer kan ledes uden om vandsøen og dens opland.

VVM- godkendelsen indeholder et krav om at der ikke udføres sprængningsarbejde nær vandsøen, derfor bliver vejkassen opbygges af tilkørte sprængsten. Der skal også etableres olietæt membran under vej og afværgegrøft.   

- Forskellige krav for beskyttelsen af vandsøen gør anlæggelsen dyrere, og selvfølgelig er uforurenet vand vores interesse, derfor kan vi ikke komme udenom dyrere anlæggelse, slutter Malik Berthelsen.   

BJ Entreprise vil stå for anlægsarbejde og færdiggørelsen.