airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Åbning af ATV-sporets første halvdel fra Kangerlussuaq af

Qeqqata Kommunia åbner lørdag d. 5. oktober 2024 første halvdel af ATV-sporet mellem Sisimiut og Kangerlussuaq
4. oktober 2024
Qeqqata Kommunia åbner lørdag d. 5. oktober 2024 første halvdel af ATV-sporet mellem Sisimiut og Kangerlussuaq, men må udsætte åbning af den anden halvdel ved Sisimiut til næste sommer.

Udsættelse ved Sisimiut

Åbning af hele ATV-sporet mellem Sisimiut og Kangerlussuaq må udsættes til sommeren 2025. Det skyldes, at sikring af vejen nær vandsøen er løbet ind i uforudsete udfordringer i september måned. Langs vandsøen anlægges en egentlig vej med autoværn og afværgegrøft for at sikre af vandkvaliteten forbliver høj i Sisimiut.
Desværre er projektet løbet ind i udfordringer med fjeldsikring på en kort passage langs vandsøen. Derfor måtte anlæggelsen af vejen stoppes i september, mens udfordringerne blev undersøgt. Planen er nu, at fjeldsikringen gennemføres i resten af 2024, mens vejen færdiggøres i maj og juni 2025, så vejen kan åbnes omkring 1. juli 2025.
Det skal understreges, at det fortsat er ulovligt at køre på vejen i vandsøen og på ATV-sporet nær Sisimiut. Når sneen har lagt sig, vil det i lighed med tidligere år være muligt at køre på vinterkorridoren i vandspærrezonen på snescooter.

Åbning ved Kangerlussuaq
Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Forsyning har accepteret, at Qeqqata Kommunia nu kan åbne første halvdel af ATV-sporet. Derfor åbner de første 84 km af ATV-sporet fra Kellyville nær Kangerlussuaq af.
Efter 84 km kan man til vinter køre tilbage til Kangerlussuaq på de to vinterkorridorer, der går over henholdsvis Tasersuaq og Amitsorsuaq. Indtil sneen kommer og søer fryser, så må man nøjes med at køre og frem tilbage på de første 84 km.

Sidespor i Tasersuaq-dalen
To ATV-spor åbner også som sidespor i Tasersuaq-dalen lørdag d. 5. oktober 2024. De to små sidespor på 2 km og 4 km fører til henholdsvis Qorlortoq og Tasersuaq. Fra Qorlortoq kan man vandre, sejle kajak eller stå på ski alt afhængig af sæson til verdensarvssitet Aasivissuit. Fra Tasersuaq kan man sejle videre til Itinneq, Sarfannguit og Sisimiut. Sidesporene er beliggende 22 km og 24 km fra Kellyville af.
De første 24 km ATV-sporet frem til sidesporene er anlagt med en højere standard end resten af ATV-sporet. Det er dermed Qeqqata Kommunias håb, at de første 24 km kan benyttes hele året, mens resten af ATV-sporet ikke forventes farbart ved tøbrud i foråret og i regnfulde perioder.
2. viceborgmester Anna Karen Hoffmann ser frem til at åbne ATV-sporet ved Kangerlussuaq d. 5. oktober og glæder sig over at borgerne, fangerne og turisterhvervet nu får endnu mere adgang til naturen ved Kangerlussuaq.

Praktiske oplysninger
Qeqqata Kommunia gør opmærksom på, at kørsel på ATV-spor er omfattet af færdselsloven. Ved kørsel på ATV-spor bør man ligesom når man færdes på havet eller kører langt på snescooter være flere køretøjer sammen. Man bør også medbringe satellittelefon og/eller in-reach, så man ved nedbrud eller forsinkelser kan komme i kontakt med pårørende og hjælp.
Qeqqata Kommunia understreger, at man kun må køre på ATV-sporet og ikke uden for ATV-sporene. Kørsel er kun tilladt med terrængående køretøjer som ATV’ere og UTV’ere.
Borgmester Malik Berthelsen er glad for samarbejdet med Naalakkersuisoq Kalistat Lund og hans embedsfolk om åbning af ATV-sporets første halvdel og ser frem til åbning af hele ATV-sporet næste sommer.