airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Guide: Snak med dit barn om TikTok

TikTok har over 800 mio brugere på verdensplan. Man kan også se, at der bliver flere og flere brugere her i Grønland. Selvom man skal være fyldt 13 år for at bliver en bruger, er der mange brugere under 13 år.
Da der er mange brugere på verdensplan, kan man ikke undgå at se ubehagelige og ulovlige videoer på TikTok. Her er vores guide til forældre.
22. april 2020

En TikTok bruger har lagt en offentlig video om sin forberedelse til selvmord, og begik selvmord efter det. Ikke overraskende blev mange TikTok brugere chokeret over det. Da der er mange børn, der bruger TikTok har flere børn set den lille chokerende video.

Qeqqata Kommunia vil derfor opfordre til at snakke med deres børn, om hvordan man kan og man ikke kan bruge TikTok.

Hvad er TikTok?

TikTok er en populær og gratis app, hvor man kan lave små film. Man filmer sig selv, imens man mimer til musik. Den lille musikvideo kan vare fra tre til 15 sekunder. Filmen deler man på TikTok, hvor følgere, fans og andre brugere kan kommentere og ”like” den lille film.

Man skal være fyldt 13 år for at blive bruger af TikTok, men børn under 13 år kan blive brugere med deres forældres tilladelse.

Qeqqata Kommuniatas guide til forældre

TikTok er som sagt en populær app blandt de voksne og børn under 13 år. Der er over 800 millioner brugere på verdensplan og der regnes med at blive flere, da den er blevet så populær. Da der er brugere verden over, vil vi guide forældrene, hvordan de kan tale med deres børns brugen af TikTok.

1. TikTok har retningslinjer

TikTok har mange retningslinjer til brugere. Blandt andet om at det er ikke tilladt at bruge TikTok til mobning og andre former for upassende indhold. Det er også ikke tilladt at lægge videoer, der er hensigt til at begå handlinger, der sandsynligvis vil føre til selvpåført død. Snak med dit barn, at hvis hun/han skal sige det til en voksen i stedet for at lægge en offentligt video på TikTok, hvis hun/han er ked af det eller føler sig nedtryk. Fortæl barnet, at ved at henvende sig til en voksen har bedre mulighed for at få hjælp. Fortæl også barnet, at hvis han/hun ser noget upassende indhold i TikTok, skal hun/han sige det til en voksen.

I kan finde TikTok’s retningslinjer her:

https://www.tiktok.com/community-guidelines?lang=en

2. Skal profilen være offentlig eller privat?

Som udgangspunkt er ens profil offentlig i TikTok. Men man kan gøre sine profilindstillingerne privat. Fortæl dit barn, hvad forskellen mellem det offentlig og privat profil er. Hjælp derefter dit barn med at ændre privatindstillingerne, så det passer til det, I bliver enige om.

3. Tal om mobning

Der er blandt andet chat, like og kommentarspor i TikTok ligesom andre sociale medier. Selvom appen gør alt for at undgå mobning og andre former for upassende indhold, er der stadig risiko for mobning og grooming. Fortæl dit barn, at hun/han skal sige til en voksen, hvis hun/han ser noget upassende indhold og hjælp barnet med anmelde ubehageligt indhold, hvis det bliver nødvendigt. Man kan nemlig anmelde en upassende video.

4. Man kan ikke slette sin bruger

Man kan ikke slette sin bruger på TikTok. Informér dit barn, at man ikke kan slette sin bruger på TikTok. Så barnet skal være opmærksom på, at de videoer og kommentarer, de deler, principielt bliver liggende på nettet for altid, så længe TikTok er til. Fortæl også barnet, at TikTok altid fjerner videoer, som ikke er tilladt at dele.

Har du brug for hjælp?

Alle børn, unge, voksne og ældre, som har brug for at snakke med nogen, kan ringe til anonym telefonrådgivning Tusaannga. Du kan tale med rådgivere, som er klar til at hjælpe dig og rådgive dig om dine problemer, om disse er store eller små. Har du også selvmordstanker, kan du ringe eller skrive.

Tusaannga kan kontaktes på telefon 80 11 80 eller på SMS 1899.

Tusaannga har åbent alle ugens dage fra 16:00 – 22:00.

Børn kan også ringe eller skrive til Tusaannga.