airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Itilleq og Sarfannguit

Fangst og fiskeri er udgangspunktet for det private erhvervsliv i kommunens 2 nordligste bygder.
Sarfannguit blev grundlagt i 1843, mens Itilleq grundlagdes i 1933.
Itilleq

Erhvervs- og beskæftigelsesgrundlaget skal fortsat udvikles, blandt andet ved at borgerne, sammen med bygdebestyrelsen og fiskeforædlingsvirksomhederne, påtager sig større ansvar for indhandlingsanlæg og afsætningsmuligheder.

De 2 bygder ligger placeret ved enestående naturområder, hvor turister og andre søger hen for at få unikke oplevelser og udnytte naturens rigdom.

Der er et stort potentiale med hensyn til udnyttelse af bygdeborgernes viden om havfiskeri, fiskeri i ørredelvene og jagt på rensdyrene i området som besøgende ofte har stor interesse i.

De 2 bygder har forskellige potentialer som dog også har fælles træk. 

Itilleq
Itilleq er placeret ved foden af en række fjelde med gode muligheder for blandt andet heliskiing.Ved bunden af Itilleq Fjorden forventes det, at der snart starter udvinding af Anorthosite fra White Mountain ved Kangerlussuaq Fjorden.

Sarfannguit
Sarfannguit er placeret ved færdsels- og vandreruten mellem Sisimiut og Kangerlussuaq og fungerer som forsøgsbygd for forskning i bæredygtige teknologi. Samtidig er Sarfannguit beliggende i det område, der forventes omfattet af det kommende UNESCO verdensarvsområde, som vil betyde nye turistmuligheder for bygden.

Begge bygder får hvert år besøg af krydstogtskibe og har dermed mulighed for at udnytte potentialet med salg af husflidsprodukter og lignende.

Fælles for de nye muligheder er, at der er behov for at supplere den eksisterende viden med uddannelse i nye færdigheder uanset om det er i forædling indenfor fiskeri og fangst eller sprog for at begå sig med turister eller i miner.

Det er væsentligt for kommunalbestyrelsen, at de enkelte bygder og bygdebestyrelser selv tager hånd om deres egen udvikling og områdets potentialer. 

Qeqqata Kommunia

Makkorsip aqq. 2

+299 70 21 00

Qeqqata@qeqqata.gl