Qeqqata kommunalbestyrelse besluttede allerede i juni 2011, at støtte op om tankerne om at anvende udenlandsk arbejdskraft til internationale lønninger i aluminiumsprojektet. Det er glædeligt, at Naalakkersuisut nu med storskalaredegørelsen også støtter disse tanker, udtaler borgmester Hermann Berthelsen. Forhåbentlig vil alle Inatsisartuts partier støtte op om dette, ligesom en enig Qeqqata kommunalbestyrelse gør.
Udenlandsk arbejdskraft til internationale lønninger blev benyttet af islændingene, da de anlagde vandkraftværket, der leverer elektricitet til Alcoas aluminiumssmelteværk i Østisland. Det samme bør selvfølgelig kunne lade sig gøre i Grønland. Ellers er vi jo ikke konkurrencedygtige i forhold til lignende projekter i vores nabolande, understreger Hermann Berthelsen.
Formanden for Qeqqata Kommunias Råstof- og Infrastrukturudvalg Karl Lyberth er også glad for fremlæggelsen af aluminiumsprojektets stade i storskalredegørelsen. Desværre er der mange uafklarede emner mellem Grønland og Alcoa, men det er godt at de kommer frem, for så kan vi som land gøre noget ved det, siger Karl Lyberth.
Især skatteforholdene synes at være problematiske. Alle vores nabolande forsøger at give aluminiumsindustrien gode skatteforhold og minimum betydeligt bedre end råstofsektoren. Desværre er det omvendt i Grønland, hvor vi tilbyder mineselskaber bedre skatteforhold end aluminiumsindustrien. Det må laves om, hvis vi vil realisere aluminiumsprojektet, oplyser Karl Lyberth.
Qeqqata kommunalbestyrelse er enige om, at aluminiumsprojektet er et helt særligt storskalaprojekt. Det er der tre vigtige grunde til:
1. det baserer sig på vandkraft som en vedvarende ressource
2. det skaber varige arbejdspladser
3. det er placeret ved en eksisterende by
Qeqqata kommunalbestyrelse ser frem til, at Grønlands Selvstyre med storskalaredegørelse får taget nogle væsentlige skridt hen imod realisering af aluminiumsprojektet. Forhåbentlig kan de endelige beslutninger så tages på efterårssamlingen, slutter Hermann Berthelsen og Karl Lyberth.