airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Knap 100 deltagere til borgermøde i Kangerlussuaq

Qeqqata Kommunia holdt borgermøde om Kangerlussuaq lufthavn i går aftes, mandag d. 16. november. Interessen fra borgerne var enorm, og knap 100 borgere af Kangerlussuaqs 500 indbyggere mødte frem.
17. november 2015

Mange fagfolk til stede 

Qeqqata Kommunia havde sammen med Air Greenland, Mittarfeqarfiit og ARTEK/DTU oplyst Inatsisartuts anlægsudvalg om Kangerlussuaq og beflyvningssituationen i Grønland i dagstimer. Efter Inatsisartuts anlægsudvalg fløj tilbage til Nuuk, blev Mittarfeqarfiits og Air Greenlands direktører, ARTEKs permafrosteksperter og Qeqqata Kommunias borgmester i Kangerlussuaq og holdt borgermøde.

Uenighed om permafrost 

Air Greenland fortalte om, at 1799m og 2200m baner på kysten ville få forringet regularitet og passagerfly på disse baner ikke vil have plads til fragt. Mittarfeqarfiit oplyste, at de på opfordring fra Departementet havde lavet et hurtigt overslag på, hvad en total up-to-date renovering ville koste. ARTEK/DTU oplyste, at amerikanerne havde sikret landingsbanen mod permafrost, og der generelt ikke er nogle permafrostproblemer, men der i de sidste 250 meter mod vest på landingsbanen er nogle sætningsskader.

Enighed om nødvendig ny belægning 

Alle eksperterne var dog enige om, at en ny banebelægning er nødvendig, idet den nuværende asfalt er fra 1987 og have en forventet levetid på 20-25 år. Nu er der næsten gået 30 år og ny belægning er nødvendig. Det er således ikke blevet lagt ny asfalt på banen efter, at Hjemmestyret/Selvstyret overtog Kangerlussuaq i 1992.

Erhvervsudvikling 

Efter kaffepause fortalte Qeqqata Kommunias borgmester om de mange erhvervstiltag i Kangerlussuaq. Borgmester fortalte bl.a. om Air Icelands beflyvning til Kangerlussuaq til næste sommer, om det kommende ATV-spor mellem Kangerlussuaq og Sisimiut, den lovende udvikling med biltestcenter og den planlagte nye havn, hvor der kan foregå effektiv krydstogtpassagerudskiftning og omladning af gods.

Amerikansk anlagte landingsbaner 

Borgmesteren undrede sig over, at alle vores nabolande stadig bruger og udvikler landingsbanerne bygget af amerikanerne under 2. verdenskrig. I Nunavut bruger man stadig landingsbanen i Iqaluit, i Island bruger man stadig landingsbanen i Keflavik og på Færøerne bruger man stadig landingsbanen i Vagar. I Grønland taler man derimod om at opgive de gode vejrsikre amerikanske landingsbaner. Det skræmmer investorer, mens de afklarede forhold i vores nabolande giver udvikling, fortalte borgmesteren.

Afbud fra Naalakkersuisoq 

Naalakkersisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Knud Kristiansen og hans embedsmænd havde desværre meldt afbud til borgermødet. Afbuddet blev ikke positivt modtaget af borgerne, der havde masser af spørgsmål til oplægsholderne. Borgerne ser frem til, at se og høre Naalakkersuisoq på et kommende borgermøde i Kangerlussuaq.

For yderligere oplysning kontakt Borgmester

Hermann Berthelsen

(+299) 86 73 00

hebe@qeqqata.gl