airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Vandretur for ledige med borgmesteren i Qeqqata Kommunia

En gruppe unge sisimiormiut tog imod udfordringen om en vandretur med overnatning i den smukke grønlandske natur, og fik en oplevelse for livet.
24. juli 2017

Som et helt nyt initiativ i Qeqqata Kommunia har borgmesteren Malik Berthelsen og Nick Andreassen i samarbejde med det lokale Majoriaq, planlagt og gennemført et helt anderledes projekt for 7 unge, som enten lige har forladt folkeskolen eller måske stadig er i tvivl om, hvad og hvornår de skal fortsætte deres uddannelse. De har sammen gennemført en anstrengende og oplevelsesrig vandretur fra Eqalugaarniarfik ved Itinneq til Sisimiut.


Erfaringerne viser, at projekter, hvor ledige gennemfører et udfordrende forløb styrker selvtilliden og viljen, og kan være startskuddet til at komme videre i uddannelse eller ordinært arbejde.

Inden den lange vandretur, gennemgik de unge et projektforløb, hvor de i samarbejde med projektleder Naasunnguaq Heilmann planlagde turen i detaljer. De var på flere korte vandreture, de prøvede kræfter med svømning og styrketræning, og de fik undervisning i førstehjælp i naturen, samt forståelse for den grønlandske flora og fauna.

Endelig d. 20. juli gik turen af sted til Itinneq. Det var en flok glade og forventningsfulde unge, som mødtes med deres guide, borgmester Malik Berthelsen. Han var allerede et kendt ansigt for dem, idet han havde deltaget aktivt i planlægningen.

Det blev en lang og anstrengende vandretur. Først d. 22. juli kl. 01.45 kom gruppen tilbage til Sisimiut efter knapt 40 timers vandring og 72 km. Det usædvanlige kolde sommervejr betød, at overnatningen krævede sammenhold i mere end en forstand. Det var derfor en meget træt gruppe, som endelig ankom tidlig lørdag morgen. De unge kunne berette om vabler, myggestik, smerte og vandring i sumpe, som føltes som én uendelig vandring - men de var alle, med rette, stolte af, hvad de havde gennemført.

Borgmester Malik Berthelsen udtrykker; jeg mener, at man i sådanne initiativer bør benytte naturen meget mere, så man lever sundere og for at styrke både fysik og mentaliteten. Fordelen ved dyrkning af sport uden for byen er, at man ikke sådan bare kan opgive i visse situationer.  Det vi sige er, at uanset om man er træt, så er man er nød til at nå målet, så man når hjem. De unge der har deltaget har været meget modige, og jeg mener, at de skal være stolte af deres deltagelse i vandreturen.

 Håbet er, at de unge gennem denne oplevelse får mod til at gennemføre noget, som man egentligt ser som umuligt. Håbet er, at flere unge oplever glæden ved at ”overgå” sig selv til at opleve, at der er en virkelighed uden afhængighed til andre, men hvor man er afhængig af sig selv for at komme i mål.

Der er mange unge i Grønland som stadig er uafklaret omkring deres fremtid, men takket været en lang vandretur med borgmesteren, er der nu er flok trætte glade unge sisimiormiut, som er kommet et skridt – eller mange – videre mod deres fremtid.