airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hjemtransport af den afdøde

Generelt 

Der er nok af udfordringer, når et familiemedlem dør. Det gælder specielt, hvis afdøde
skal begraves et andet sted i landet, eller hvis den afdøde skal transporteres mellem
Danmark og Grønland. Her kan du læse om reglerne for hjemtransport af den afdøde.

Hjemtransport af den afdøde
Personer, der afgår ved døden under en behandling i sundhedsvæsenets regi, er ikke omfattet af patientbegrebet. Ifølge sundhedslovgivningen har sundhedsvæsenet ikke pligt til at dække udgifter i forbindelse med transport af afdøde personer til deres hjemby eller det sted, hvor de efterladte måtte ønske begravelsen.

Hvis personen dør udenfor hjemstedet under en behandling, som er iværksat og finansieret af det grønlandske sundhedsvæsen, er der dog praksis for at sundhedsvæsenet betaler et beløb til de efterladte eller boet.

Beløbet svarer til en almindelig passagerbillet, for en siddende passager, til den by eller bygd, hvor afdøde havde folkeregisteradresse.

Udbetaling kan kun ske efter anmodning, som skal ske per e-mail til sundhedsledelsen@peqqik.gl.


Transport med skib eller med fly
Både ved skibs- og flytransport skal afdøde transporteres efter de retningslinjer som transportselskabet fastsætter. Ved transport mellem udlandet (inklusiv Danmark) og Grønland vil der sædvanligvis blive stillet krav om brug af en særlig zinkkiste.

Skibstransport er en billigere løsning end flytransport, men skibstransport er selvsagt også forbundet med en længere transporttid.

Priser for transport af afdøde kan skaffes ved henvendelse til Air Greenland eller Royal Arctic Line. Omkostning til transport af afdøde afholdes af familien.


Zinkkister
I Grønland
Ved intern transport i Grønland og ved transport mellem Grønland og Danmark er der ikke noget krav om at bruges zinkkister.

I udlandet
De efterladte, eller eventuelt hjemkommunen, skal selv aftale transport og priser på zinkkister med en lokal bedemandsforretning.


Kremering og urne
Hvis en person afgår ved døden i udlandet (inklusiv Danmark) er der mulighed for kremering. Urnen transporteres efterfølgende enten med familien til begravelsesstedet eller sendes til den ønskede destination i Grønland.
Departementet for Sundhed
Imaneq 1A - 401
Postboks 1160
3900 Nuuk

Telefon: (+299) 34 50 00
Fax: (+299) 34 55 05
E-mail: pn@nanoq.gl
Hjemmeside: www.naalakkersuisut.gl