airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Maniitsoq

(tidl. Sukkertoppen), blev grundlagt i 1782. Byen består af flere øer og er placeret i et smukt skærgårdsområde med spændende fjordsystem. Maniitsoq betyder ”det ujævne”, hvilket hentyder til områdets kuperede terræn og høje fjelde. Byen er blandt andet kendt for sine mange trapper, der snor sig op ad fjeldene og fra byens mange udkigsposter kan man opleve Grønland ”fra toppen”. Byen har 2.582 indbyggere (2019) og er Grønlands 6. største by.

Mindre by - med storbymuligheder 

I Maniitsoq kombineres charmen fra en mindre og traditionel grønlandsk by, med et stærkt lokalsamfund og korte afstande, med flere moderne faciliteter og ”storbymuligheder”.
Byen har blandt andet to gode hoteller, flere caféer og restauranter med mulighed for take-away.

Det er let at komme rundt i Maniitsoq, da busserne i byen kører ofte og meget stabilt.
Desuden er byen godt forbundet til andre destinationer via fly og båd.
Der er direkte fly fra Maniitsoq til både Nuuk, Sisimiut og Kangerlussuaq.
Derudover sejler Maniitsoq Tour Boats flere gange om ugen til Napasoq, Atammik og Nuuk. Der er også mulighed for at chartre en båd, hvis man vil arrangere sin egen tur.


Natur- og kulturoplevelser 

Hvis man er til autentiske naturoplevelser, så er Maniitsoq en oplagt destination.
Om sommeren kan man opleve legesyge hvaler, der svømmer helt tæt på byens kyst. I folkemunde kaldes Maniitsoq derfor ”Hvalernes by”, hvilket også ses i bybilledet, hvor der er flere hvalskulpturer.
Maniitsoq-området er også kendt for sine stærke fisker- og fangertraditioner. Byen har en stor og aktiv lystbådehavn, hvorfra man kan tage på sejltur ud i fjordene, hvor man blandt andet kan opleve flere gamle sommerbosteder. Her er det også oplagt at medbringe fiskestangen, da der er rig mulighed for lystfiskeri.
Det er let tilgængeligt at tage på vandre- og fjeldture i det interessante landskab, som er blevet formet af gletsjere fra indlandsisen. Og om vinteren giver områdets høje fjelde fantastiske muligheder for at tage på ski – særligt heliskiing er populært.
Maniitsoq Museum er også et besøg værd. Her er der skiftende udstillinger om Grønland og Maniitsoqs historie og en stor samling af kunstværker skabt af lokale kunstnere. Der er desuden en god souvenir butik.
Maniitsoq er hjemby for en moderne daginstitution og plejecenter. Byen har et værested for børn og unge, en musikskole og der arbejdes på at opføre en svømmehal i byen.

Stærkt fritids- og foreningsliv 

Der er mange fritidsmuligheder for borgerne i Maniitsoq.
I sommeren 2019 fik Maniitsoq en FIFA-godkendt fodboldbane, så der i fremtiden kan afholdes Grønlands Mesterskaber i byen. Derudover er der veletableret holdtræning for blandt andet volleyball, håndbold og badminton samt 2 fitnesscentre.
Der er også en Musikskole samt et kor, og et lokalt kunstnerværksted, hvor man kan give sig i kast med håndarbejde i eksempelvis sten og ben materialer.
Børneskolen Atuarfik Kilaaseeraq har 423 elever fordelt på 28 klasser (jf. tal fra 2016). Grønland har to efterskoler, hvoraf Maniitsumi Efterskoli i Maniitsoq er en af dem, med plads til 70 elever. Desuden findes der et vejlednings- og opkvalificeringscenter (Majoriaq), der bl.a. tilbyder en anerkendt erhvervsintroducerende uddannelse (AEU) samt et ungdomsværksted (Pilersitsivik), som optager elever, der har behov for personlig udvikling.

Uddannelse og institutioner 

Folkeskolen Atuarfik Kilaaseeraq har 423 elever fordelt på 28 klasser (jf. tal fra 2016). Grønland har to efterskoler, hvoraf Maniitsumi Efterskoli i Maniitsoq er en af dem, med plads til 70 elever. Desuden findes der et vejlednings- og opkvalificeringscenter (Majoriaq), der bl.a. tilbyder en anerkendt erhvervsintroducerende uddannelse (AEU) samt et ungdomsværksted (Pilersitsivik), som optager elever, der har behov for personlig udvikling.

Maniitsoq er desuden hjemsted for flere moderne daginstitutioner og et Alderdomshjem.

Qeqqata Kommunia

Kuuttartoq B1077

+299 70 21 00

Qeqqata@qeqqata.gl