Jonna Mathiassen, 39, er souschef på alderdomshjemmet Qupanuk. Hun er uddannet sundhedshjælper og har været tilknyttet alderdomshjemmet siden 2013, hvor det også var året, hun flyttede til Sisimiut fra Uummannaq med sin familie.
Jonna har været leder i alderdomshjemmet i Uummannaq og har derfor også et godt kendskab til ledelsesarbejde. Men hvad vil det egentlig sige at være souschef?
- Ledelsesarbejde betyder forskellige opgaver. Mandag holder vi møde med hele ledelsen. Vi administrerer skemaer og planer for medarbejderne, eleverne, køkkenassistenterne, de demente..Ja, alle dem, der er involverede her, fortæller Jonna og fortsætter:
- Vi laver månedsplaner, diskuterer hvad man skal være færdige med til den tid eller det ting, man er blevet færdige med. Derudover koordinerer jeg også elevernes praktikperiode, undersøger om skemaerne passer til kontrakten, og jeg er lige nu i gang med en opgave, hvor udfordringen er at få kommunikationen mellem lederne til at blive bedre, fortæller den travle souschef.
Udfordringer
Jonna er også for nylig blevet sundhedsambassadør, så hun skal også finde tid til at få lavet noget træning og sunde initiativer til de ældre og medarbejderne.
- Jeg blev også specialiseret i demens sidste år og holder også informationsmøder med, hvad demens er for en størrelse. Planen på sigt er at informere familierne til de demensramte, fortæller hun videre.
Jonna blev som skrevet souschef i Qupanuk i 2013 og tog lederuddannelsen i Nuuk i 2015. Hun havde forinden allerede basislederuddannelsen, som hun fik i 2012.
- Vi har altid planer med det ene og det andet. For eksempel laver vi lige nu planer til jul. Vores målsætninger fornyes hvert år, og vi arbejder også hele tiden på at blive bedre til vores arbejde.
Hun indrømmer dog, at der er et særligt punkt, arbejdspladsen skal blive bedre til og lige nu arbejder de da også på sagen.
- Vi har desværre skiftende medarbejdere. De er primært de ufaglærte, vi har problemer med at beholde. Vi bruger meget tid på at forsøge at komme med løsninger og handlemåder, for det er jo også bedst for de ældre med stabile plejere, siger hun.
Vigtigt med godt arbejdsmiljø
Nogle gange kan man også føle sig alene. Specielt når der kommer gnidninger eller man ikke lige kan forstå hinanden medarbejdere og ledere igennem.
Ellers er hun meget glad for Qupanuk. Hun gør en dyd ud af, at de ældre skal have det godt og vil gerne lave et ordentligt arbejde, og for Jonna er det også vigtigt at man siger ordentlig godmorgen til hinanden, når man møder op om morgenen, så man også skaber et godt klima.
Jonna sætter desuden pris på sine gode kollegaer, hvor man kan grine sammen, og de skiftende arbejdsdage er også med til en god variation.
For selv om hun oprindeligt er uddannet til at arbejde med menneskepleje, så er hun meget tilfreds med sit nuværende arbejde indenfor administrationen og kontorarbejde.
- Når man skal arbejde sådan, mener jeg at det er vigtigt at vise respekt, være forstående og være imødekommende, så andre føler, at man altid kan henvende sig til en selv. Jeg er meget glad for der hvor jeg er. Både arbejdsmæssigt og livsmæssigt, slutter Jonna.