I første omgang indvier Nutaaliorfik det første undervisnings- og demonstrationsmodul, der har fokus på olie og gas. Elever fra ældstetrinene på Sisimiuts folkeskoler og GU elever fra Sanaartornermik Ilinniarfik bliver de første til at afprøve centerets muligheder. Blandt andet skal de finde svar på forskellige spørgsmål om emnet via Ipads og kigge på, når Sisimiut brandvæsen demonstrerer opsamling af olieforurening med flydespærringer. Det er nu ikke rigtig olie men popcorn, der bliver hældt i havnen.
Klokken 13:30 bliver centeret officielt indviet med taler fra blandt andre Qeqqata Kommunias borgmester Hermann Berthelsen og Kuno Fencker fra Cairn Energy.
Tirsdag aften er alle interesserede inviteret til borgermøde i centeret, hvor eleverne vil fortælle om dagens oplevelser, og borgerne kan komme med input til centerets videre arbejde.
En del af kommunens bæredygtighedsprojekt
Det er Qeqqata Kommunias borgmester Hermann Berthelsen, der har sået idéen om det nye center, der er inspireret af blandt andet Danfoss Universe og Experimentariet i København.
- Med det nye oplevelsescenter håber vi at kunne opbygge kompetence og herunder udbrede kendskabet til de nye teknologier, som et moderne Grønland bør og skal benytte sig af. Målgruppen skal gerne være så bred som muligt. Elever fra såvel folkeskolerne som gymnasier, håndværkeruddannelser og efteruddannelser er oplagte at henvende sig til. Men vi forestiller os også, at fx turister kan besøge centeret, og få et indblik i, hvordan fremtidens teknologiske løsninger ser ud for det arktiske område, siger Hermann Berthelsen.
Bestyrelsesformand for Nutaaliorfik Arne Villumsen, er projektleder på projektet, som er en del af Qeqqata Kommunias bæredygtighedsprojekt.
-Indvielsen af det første undervisningsmodul på tirsdag er kommet i stand takket være en donation fra Cairn Energy´s uddannelsesfond. Nu kan vi udvikle og afprøve et konkret tema, nemlig olie/gas i det arktiske.
På sigt er der mange forskellige muligheder i det nye center. Renovering af boligmassen, herunder isolering, materialer og skimmelsvampeproblematikken og energiproduktion baseret på vedvarende energikilder er bare nogle af de emner, vi fremover kan tage op. Jeg glæder mig til, at udvikle arbejdet med at formidle og gøre de teknologiske løsninger spændende og vedkommende for mange forskellige målgrupper såvel i kommunen som i Grønland i det hele taget, siger Arne Villumsen.
Grønlands innovationscenter – byggeri – energi- miljø og råstoffer er et anpartsselskab der har til huse i Grønlands første, nu nedlagte værft på havnen i Sisimiut. Bygningens store hal har været anvendt til udstillinger af arktiske teknologiløsninger, og der har været gennemført efteruddannelseskurser med skiftende temaer i hallen.
Yderligere information
For yderligere information om indvielsesdagen og Innovationscenteret, kontakt Arne Villumsen, tlf. (+45) 20 95 70 77.