airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Ny bro i Assaqutaq

20. oktober 2016
Ny bro til Assaqutaq

Kommende arktiske ingeniører fra ARTEK har bygget en bro, som forbinder den nedlagte bygd Assaqutaq med fastlandet. Assaqutaq ligger 8 km fra Sisimiut, og er placeret på en lille ø med kun 25 meter til fastlandet. Assaqutaq fungerer som lejrskole og turistattraktion for krydstogtskibe og længerevarende turister. Den nye bro i Qeqqata Kommunia giver lokalbefolkningen og turister fri adgang til Assaqutaq.


Ideen med at bygge broen til Assaqutaq er ikke ny. I mange år har der været tale om at bygge en bro, som kan bruges af institutioner, turister og lokale til at komme ud til øen uden at skulle sejle eller svømme. Nu er broen en realitet, og broen blev indviet d. 17. oktober 2016 af Borgmester Hermann Berthelsen.

- Assaqutaq er nu forbundet med fastlandet, og flere kan komme hertil, selvom de ikke har en båd. Nu kan de nemlig gå fra Sisimiut til Assaqutaq uden at blive våde. Jeg er glad for at være den, der kan indvie broen i dag, siger Hermann Berthelsen.

Hvert år begynder de nye arktiske ingeniørstuderende ved Center for Arktisk Teknologi ARTEK deres semester med et introduktionsprojekt til Teknik. I de sidste mange år har introduktionsprojektet handlet om at bygge en turisthytte, som derefter blev anvendt til eksperimenter i andre kurser.

-Introduktionskursets plan er lavet om, og der er ikke længere brug for hytter. Derfor besluttede vi os for at bygge broen til Assaqutaq, udtaler assisterende professor Martin Kotol, som er ansvarlig for introduktionsprojektet. Broen er designet af tredje semester studerende med vejledning fra Martin Kotol.

Broen er konstrueret af materialer af god kvalitet såsom rustfrit stål, galvaniseret stål og eg træplader for at sikre holdbarheden, og undgå for megen vedligeholdelse. Alle materialer blev bestilt før sommeren, så de var klar i august, hvor introduktionsprojektet skulle påbegyndes.

Forud for opstart af introduktionsprojektet blev fundamentet støbt i beton af arktiske ingeniørstuderende fra tredje semester, som en frivillig aktivitet.
Efter betonen havde hærdet og fundamentet var klar, rejste de arktiske første semester studerende til Assaqutaq, hvor de på en dag samlede ​​broen.

-Broen er nu sikker at træde på, men vi besluttede dog at tilføje et ekstra sikkerhedsnet til siderne så små børn ikke falder i vandet, hvis de glider, udtaler Martin Kotol.

Broen vil ikke kun tjene sit vigtigste formål - at tillade folk at krydse bugten, den vil også blive brugt som et regneeksempel i faget Statik i Arktis Engineering uddannelsen.

- ARTEK udvikler gode og realistiske projekter, i tæt samarbejde med lokalsamfundet for at uddanne de kommende arktiske ingeniører, det støtter vi op om og er meget taknemlige for i Qeqqata Kommunia, siger Hermann Berthelsen.

Martin Kotol udtaler endvidere, at dette projekt har været med til at skabe et endnu tættere samarbejde mellem ARTEK, byen og kommunen, og han håber, at de fremtidige projekter for de studerende vil tjene flere formål til gavn for samfundet.

Yderligere information
Martin Kotol,
Arctic Technology Centre
+299 233177
mrko@byg.dtu.dk