airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Lærere på anderledes kursus om bæredygtighed

Hvem siger undervisning i naturfag skal være kedeligt? I Sidste uge var lærere fra Sisimiut, Norge, Island og Danmark på et anderledes naturfagskursus, der blandt andet bød på en tur ind til Indlandsisen, modellering af grønlandsk ler samt praktiske forsøg og målinger i naturen.
15. september 2017

Normalt foregår kurser siddende, mens man lytter til en underviser, men i sidste uge oplevede en gruppe lærere fra Sisimiut, Norge, Island og Danmark, hvilken betydning det kan have for naturfagsundervisningen, når den rykkes uden for klasselokalet og man involverer eleverne aktivt i undervisningen.

”Når man tager eleverne med ud i naturen, så skabes der sammenhæng mellem teori og praksis og eleverne får en større forståelse for, hvordan tingene hænger sammen” siger Karl Berthelsen, der er lærer på Minngortuunnguup Atuarfia i Sisimiut.
Her i Grønland har vi en fantastisk natur og det er helt oplagt, at naturfagsundervisningen tager udgangspunkt i den natur, der omgiver eleverne, da de nære omgivelser er med til at skabe en bedre forståelse for eleverne.

Et centralt tema for kurset var, hvordan man får eleverne involverede i undervisningen frem for at være passive modtagere. Til dette formål blev metoden IBSE, der på engelsk hedder Inquiry Based Science Education, introduceret. Denne metode er med til at gøre undervisningen i naturfag interessant på en praktisk og synlig måde.

Udfordringen bliver, at få lærerne til at slippe den traditionelle tavleundervisning og i stedet lade eleverne komme til. Men ifølge de lærere der var med på kurset, bliver det ikke noget problem. Når man vækker elevernes nysgerrighed og ser hvordan de pludselig forstår komplekse teorier ved at de selv udfører undersøgelser, så får man begejstringen som underviser tilbage.

Kurset er blevet realiseret ved hjælp af midler fra Nordisk Ministerråd og Qeqqata Kommunia. Og netop denne finansiering har gjort det muligt at skabe en kursusform, der er meget anderledes end normalt, hvilket lærerne der var på kurset var meget positive overfor. Denne tilgang er noget man helt klart kunne tage op i fremtidige kurser, for som en af lærerne fra folkeskolen tilkendegav ”Alle kurser burde være som dette”.
Kurset er en del af et projekt, hvor Qeqqata Kommunia arbejder med at informere borgerne om bæredygtighed.

Det næste skridt bliver at lave informationstavler rundt om i Sisimiut og omegn, hvor både borgere og turister kan få nyttig viden. Desuden er det vores ønske, at man via et kort på hjemmesiden, kan klikke på et sted på kortet og få viden om, hvorfor præcis dette sted er interessant i forhold til bæredygtighed.

På kurset deltog også uddannelsesstyrelsen med henblik på et eventuelt samarbejde om at lave noget nyt og spændende undervisningsmateriale til folkeskolen, der omhandler bæredygtighed og som bygger på de mangeårige erfaringer underviserne har inden for undervisning i naturfagene.

Kurset blev holdt af professor emeritus Arne Villumsen og Birgit Sandermann Justesen. Undervisningen var en vekselvirkning mellem teori, praktiske forsøg, samt ture ud i den virkelighed teorien omhandler.