airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

22 minutters bevægelse hver dag

Qinnguata Atuarfia i Kangerlussuaq har taget et nyt initiativ, som skal øge trivslen og velværet i skoletiden.
10. november 2017

Morten Fly Pallesen er manden bag det nye projekt, som går ud på at få alle skoleeleverne til at lave nogle anderledes aktiviteter i skoletiden.
Mortens initiativ stammer fra Danmark, hvor reglerne er, at skoleeleverne skal bevæge sig i 45 minutter hver dag
- Dog var min egen erfaring som lærer i Danmark, at 45 minutter var for lang tid, siger Morten, som er lærer på Qinnguata Atuarfia.

Valget faldt på præcis 22 minutter, og minutterne er ikke dukket op ud af det blå.
- Ud af en skoledag på for eks. seks lektioner, svarer 45 minutter hver dag til en sjettedel af lektionerne. Vi besluttede derfor, at 30 minutter var mere realistisk, også set ud fra at det var en kultur vi skulle opbygge fra nyt ad, forklarer Morten og fortsætter regnestykket:
- Målsætningen har så derfor været, at eleverne i gennemsnit skal få 30 minutters bevægelse hver dag. Overført på en skoleuge svarer det til 150 minutters bevægelse. Den bevægelse, vi allerede har til idræt, er på 40 minutter pr. uge, så vi lander altså på 110 minutter, når vi fratrækker de 40 minutter. 110 minutter fordelt på fem dage giver 22 minutter hver dag, fortæller han.


Faglig bevægelse

Med bevægelse menes der dog ikke fodboldkampe eller lignede.
- Hovedfokus er på aktiviteter med fagligt indhold, som for eks. træning af division i matematik, begreber i naturfag eller bøjning af ord i engelsk.
På den måde får man aktiveret kroppen i den stillesiddende undervisning, forklarer Morten.

Lige nu kører Qinnguata Atuarfia med et nyt tema, som skal køre frem til jul. I alt skal der køre fire forskellige temaer på et skoleår.
- Nu er initiativet ret nyt, men alle har taget positivt imod det, og aktiv bevægelse er jo i sig selv godt for børnene, siger Morten.
Qinnguata Atuarfia skal til at evaluere forløbet, som startede dette skoleår.