airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hvordan forebygger vi seksuelle overgreb?

Mandag d. 29. januar 2018 blev der afholdt borgermøde på Sømandshjemmet i Sisimiut, hvor forebyggelse af seksuelle overgreb var i centrum, og hvor alle fremmødte deltog aktivt med ideer til, hvordan vi som lokalsamfund kan løfte denne opgave i fællesskab.
30. januar 2018

Borgermødet blev afholdt på foranledning af Nakuusas kommende landsdækkende kampagneindsats ”Ullut Tamaasa” mod seksuelle overgreb.

 

Borgmester Malik Berthelsen bød velkommen og indledte med, at ”Qeqqata Kommunia vil stoppe seksuelle overgreb, det er vores største opgave som voksne at beskytte vores børn”. Borgmesteren anser det for meget alvorligt når familiemedlemmer hemmeligholder overgreb i hjemmet.

 

  • hvis ikke de voksne står op for barnet, hvem skal så beskytte barnet, så barnet kan leve et godt liv ligesom andre børn? - og hvem skal beskytte barnet, når barnet skal til at sove om natten? Hvordan sikrer vi, at barnet ikke bliver udsat for seksuelt overgreb igen, hvis vi ikke siger noget?

 

Kommunen har de seneste måneder været i gang med et tværfagligt arbejde for at sikre og forebygge, at der ikke sker overgreb.

 

Politikommissær Karl Jørgen Lennert deltog også i borgermødet og fortalte om politiets arbejde når de modtager en anmeldelse. Karl Jørgen Lennert opfordrede til at vi alle stå sammen for at løse problemerne, ”vi skal alle deltage aktivt for seksuelle overgreb rammer børnene meget hårdt”.

 

De store konsekvenser overgreb har for den enkelte og hvordan senfølger rammer alle områder at et menneskes liv blev fremlagt af miljøarbejder Angerlate Enoksen.

 

Der var 40 borgere tilstede, og alle fremmødte arbejdede i grupper med ideer til, hvordan vi forebygger overgreb. Nogle af de fremlagte ideer er; at inddrage butikspersonale som ofte er vidne til børn som mistrives, at inddrage taxafirmaer, som kunne tilbydes kurser i hvordan de bedst yder hjælp. Det blev pointeret, at befolkningen har pligt til anmelde mistanke om utrygge forhold for børn, f. eks hvis naboerne fester og drikker, og man ved der er børn i hjemmet. Der var forslag om at udvikle teknologiske værktøjer, så børn let kan få akut hjælp.

 

Kommunen har samlet alle forslag og vil arbejde videre i den nedsatte tværfaglige gruppe som skal fremlægge endelige initiativer for kommunalbestyrelsen d. 21. februar 2018, hvor kommunen holder temadag om ”det gode børneliv i Qeqqata Kommunia”