Selvmordsforebyggelseskurset, der hører med under National Strategi for selvmordsforebyggelse i Grønland 2013-2019 som er en del af Inuuneritta II, har haft mange deltagere med fra Qeqqata Kommunia, og det glæder Sundhedsfaglig konsulent i Selvstyret, Arnârak Patricia Bloch, der er med til at koordinere kurset.
-Formålet med kurset er jo netop at sprede budskabet ud om at alle har ret til et liv med god kvalitet. Kurset er meget relevant for fagfolk berørt af selvmord, da de får værktøj til at tackle den svære situation. Man bliver bedre rustet til for eksempel samtaler og til at opfatte tegn på selvmordstruende adfærd, og man lærer om henvendelsesmåder til den berørte. Det er også meget vigtigt med sådanne kurser, da der er psykologmangel i landet, og man kan opleve at stå med manglende henvendelsesmuligheder eller hjælpemidler. Gennem kurset bliver personalet klædt på til at arbejde med mennesker, der er berørt af selvmord, siger Arnârak.
Hun tilføjer desuden, at forskning viser, vi generelt ikke er meget for at spørge ind til personer, der kan være selvmordstruede, af frygten for, om vi nu gør det hele værre for personen eller er bange for at spørge på en forkert måde.
-Det skal vi slet ikke være. Netop det med at spørge ind er også forebyggelse. Det hjælper personen at blive set og hørt. Det er vores samfundsansvar at gribe ind, siger hun.
Relevant kursus
Tallet for selvmord er stadig alarmerende højt.
I 2016 begik 47 personer i Grønland selvmord, og yngre og yngre mennesker vælger livet fra.
Som nævnt er der mangel på fagfolk indenfor området, derfor glæder det også Dorthe Margrethe Møller, leder i Familiecenteret i Qeqqata Kommunia og tovholder for kurset, at lige netop sådan et kursus blev arrangeret.
-Det er meget glædeligt, at flere folk fra forskellige arbejdspladser er med. Vi får henvendelser fra sygehuset eller skolerne, om hvorvidt vi kan holde samtaler for selvmordstruede, og selv om vi gerne ville, sker det ofte, at vi har travlt med andet eller er underbemandede, så det er rigtig godt, flere nu også selv får værktøj til selv at tage sig af det, og det betyder bedre mulighed for forebyggelse, siger Dorthe Margrethe.
Kurset, der også indeholder forståelse af selvmord, tanker og adfærd, lovgivninger, risikovurderinger, øvelser og rollespil, havde en bred faggruppe som deltagere. Fagfolk fra børnehaver, skoler, sundhedsassistenter, sygehuse, fritidsklubber og forskellige områder indenfor kommunen var nogle af deltagerne med Tina Holm Johansen og Julie Hoffman Jeppesen fra Livslinjen fra Danmark som kursusholdere.
Kurset blev afholdt først i Sisimiut og dernæst i Maniitsoq i sidste uge med deltagelse fra bygderne.
-Håbet er at der også kommer lignende kurser, så andre også kan få viden og værktøj i det store samfundsmæssige problem, og sprede det ud til så mange som muligt, slutter Arnârak Patricia Bloch.
Kurset har desuden mundet ud i oprettelse af arbejdsgrupper mellem skolerne, børnehaverne og sagsbehandlerne.