airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Mindeord for Larsêraq Skifte - Arctic Circle Races stifter er gået bort

Til min store sorg blev jeg tirsdag morgen orienteret om, at Laarseeraq er kommet ud for en ulykke. Vi blev igen påmindet om, at livet kan gå ud som et lys.
12. april 2019

Jeg havde jo ikke forventet, at det ville være sidste gang, at jeg snakkede med ham, da han før sin ulykke forlod vores hjem.

Denne dag var jo en glædesdag for Laarseeraq og hans hustru. Det var en dag, som familien havde glædet sig meget til, da deres barnebarn, der skulle døbes i Sisimiut ankom til byen, og Laarseeraq nævnte, at han havde brug for et pusterum på grund af den kommende dåb.

Laarseeraq havde en fantastisk god evne til at være visionær og motivere, og har haft en stor betydning for daværende Maniitsup Kommunia, og senere daværende Sisimiut Kommunia og nu Qeqqata Kommunia, og endda hele Grønland.

Indenfor sportsverdenen så mange af hans jævnaldrende op til Laarseeraq, da han som ung efter 8 år i USA og Alaska vendte hjem til Maniitsoq, og han havde sammen med sin ven fundet Apussuit, da de søgte efter et godt sted at stå på ski, og Apussuit blev herefter et samlingspunkt for unge skiløbere fra kysten.

Grønlændere, der har store visioner og planer for fremtiden er en sjældenhed i Grønland. Med sin gode viden indenfor skisporten har Laarseeraq haft visioner om at åbne et skisportssted, der kan blive verdenskendt, og gavne turismen i Grønland. Han har ikke alene haft visioner om projektet, men har brugt mange kræfter på at få sin vision fortalt og anerkendt, og har lige før han afgik ved døden overfor kommunen glædeligt fortalt, at de har fundet investorer og samarbejdspartnere til projektet.

Man kan ikke undgå at tænke på Laarseeraq Skifte, når Arctic Circle Race nævnes! Der er ingen tvivl om, at han er kendt i mange lande på grund af dette projekt.

Laarseeraqs evne til at tænke stort har jo bekræftet, at det kan lade sig gøre at arrangere store sportsbegivenheder i Grønland, og tilmed ude i naturen væk fra alt i byen med stor succes til følge.

Laarseeraq har haft en så stort succes med Arctic Circle Race, at det nu er en del af de vigtigste sportsbegivenheder, der kendetegner Grønland og Qeqqata Kommunia, og for mange skiløbere er det blevet en kutyme at deltage hvert år, og det er endda er blevet kendt i Rusland, USA og Australien.

Laarseeraq er kendt for at holde sig vågen i flere timer i træk op til og under afvikling af ACR, selvom det ikke er sundt for ham, og jeg har altid kunnet se, at han bliver respekteret af løbsdeltagerne og udefrakommende; som ikke er underligt.

Vores alt for tidlige tab af Laarseeraq, er derfor et stort og sørgeligt tab for kommunen og Grønland. Vi vil til trods herfor fortsætte ACR i Laarseeraqs ånd.

Ære være Laarseeraqs minde.

Af borgmester Malik Berthelsen.