I skolens gymnastiksal fremviste eleverne fra 3 b, 7 b og 9 b, hvordan de har arbejdet med FN’s verdensmål for deres forældre og elever fra hele skolen,
Eleverne fra 3 b havde fokus på verdensmål 12: Ansvarligt Forbrug og Produktion og havde valgt genbrug af tøj som emne. Eleverne havde lavet et modeshow med tøj de havde syet om, samt flot genbrugstøj. De små elever fik mange klapsalver for deres fine show. Undervejs i forløbet har eleverne blandt andet lært om, hvordan tøjproduktion er meget ressourcekrævende og at genbrug af tøj er rigtig godt i forhold til at skåne miljøet.
I 9b havde eleverne fokus på madspild og de havde lavet plancher og en film om deres forløb. I løbet af de sidste uger har de opnået forståelse for produktion af mad og madspild. De har været ude og besøge virksomheder, der sælger og producerer mad. Derhjemme har de vejet deres affald og beregnet, hvor meget affald de producerer dagligt som klasse.
7b havde fokus på verdensmål 6 Rent drikkevand og har arbejdet med forslag til løsninger til kommunen vedrørende vejen til Kangerlussuaq. Klassen havde lavet forslag til 2 alternative ruter uden om vandspærrezonen og et forslag til en færge, der kan fragte ATV og biler til Sarfannguit.
En af eleverne fra 7b Julius nævner: " Det har været spændende at arbejde med forslag til vejen og jeg har fået ny viden om hvor ATV’er og biler må køre. Det var især sjovt at være ude i området og se vandpumpestationen og se hvordan det hele hænger sammen."
Lærer for 7b Malte Herlev Nyholt udtaler: " det har været et spændende men også udfordrende forløb. Eleverne har været meget interesserede i opgaven. Og det har været godt for dem at arbejde med et kendt problem, som kommunen arbejder med og som de selv skulle komme med forslag til løsninger på. Og det var dejligt borgmesteren tog sig tid til at komme og høre elevernes forslag."
Borgmester Malik Berthelsen synes det var spændende at høre om elevernes bud på løsningerne for vejen mellem Kangerlussuaq og Sisimiut, som har været vores udviklingsforhindring gennem flere år.
"Jeg lagde særligt mærke til løsningsforslaget fra 7.b, og deres vision om mulige vejløsninger samtidig med vi sikrer rent drikkevand. Jeg blev særdeles positivt overrasket over, at de endda også havde tænkt på vejhældningen på bil/ATV-sporet.
Jeg synes også at fremlæggelserne af 3.b og 9.b var rigtig flotte og viste ting, som er vigtige i vores hverdagsliv, såsom genbrug af tøj og unødvendig madspild. Eleverne mindede os om at vi kan passe bedre på naturen ved at ændre vores adfærd. "
Elevfremlæggelserne var kulminationen af de forløb, som de 3 klasser har gennemgået de sidste par uger. I de kommende uger vil eleverne på Qinnguata atuarfia, Nalunnguarfiup atuarfia og Atuarfik Kilaaseeraq følge trop og fremlægge deres forløb for forældre og elever.
Fremvisningen var det første skridt i et længere forløb om bæredygtighed i folkeskolerne i Qeqqata Kommunia, der er startet op i maj. Fremover vil alle skoler have temauger, hvor eleverne kan arbejde med bæredygtighed. I temaugerne får eleverne mulighed for at arbejde på tværs af fagene og gennem projektorienteret arbejde får de en dybere viden, der tager udgangspunkt i den verden der omgiver dem. Dermed bliver undervisningen mere nærværende og virkelig for eleverne.
Fra næste skoleår bliver Aktion verdensmål bredt ud til alle lærere og elever på alle skoler i Qeqqata Kommunia. Og fremover vil alle skoler have en årlig temauge, der har fokus på FN’s Verdensmål.