airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Elever fra Qeqqata Kommunia laver forslag til energibesparelser på 30 %

I disse uger arbejder omkring 1300 folkeskoleelever i Qeqqata Kommunia med fokus på FN's 17 verdensmål og får mere forståelse for, hvor vigtigt det er, at man passer på jorden. Under 2 temauger i løbet af uge 39, 40 og 41 arbejder eleverne med udgangspunkt i et af de 17 verdensmål og finder innovative løsninger på udfordringer i de nærliggende omgivelser.
8. oktober 2019

Som de første elever i Qeqqata Kommunia havde eleverne fra Sisimiut åbent hus for forældre, virksomheder og andre interesserede fredag d. 4 oktober. Der var en utrolig stor bredde og opfindsomhed i elevernes udstillinger og det var tydeligt, at de havde fået en større forståelse for vigtigt det er, at vi alle passer bedre på jorden.

På Nalunnguarfiup Atuarfia havde en gruppe 10. klasses elever lavet et forslag til, hvordan deres skole kan spare omkring 30 % årligt på olieforbruget samtidig med, at der anvendes mere miljøvenlig energi. De penge der bliver sparet, kan skolen bruge til at forbedre skolen, så den bliver endnu mere miljøvenlig.

Skoleinspektør Riikki Grønvold synes, det er dejligt med en meget håndgribelig løsning og hun har lagt mærke til, at eleverne tager det meget alvorligt, når det drejer sig om deres egen skole. ” Dette projekt er et godt eksempel på, hvordan elevernes projekter bliver gode og håndgribelige, når det er noget, der er nært for eleverne, og som de kan forholde sig til” fortsætter Riikki Grønvold.

Hele ældstetrinnet havde fokus på verdensmål 7, som har titlen: Bæredygtig energi og de havde brugt meget tid på at samle viden om bæredygtig energiforbrug samt at lave innovative løsninger der kan nedsætte olieforbruget. En af eleverne Kimmernaq fra 9.D udtalte: ” Det føles rart at arbejde med løsninger, der kan gøre verden til et bedre sted ”.

Det var tydligt, at de mange elever på skolerne havde fået mere viden om mikroplast, havforurening og de havde mange ideer til, hvordan man kan nedbringe plastikforbruget, rense havene for plastik, sortering af affald og genbrug af plastik.

På Minngortuunnguup Atuarfia havde ældstetrinnet fokus på Verdensmål 4, som har titlen: Kvalitetsuddannelse. Her havde eleverne undersøgt, hvordan de kan skabe mere trivsel og skabe gode rammer for læring ved at indrette skolen med flere farver, planter, faglokaler, indretning af lokaler, legepladser, afslapningsområde, kantine der bl.a. serverer morgenmad, lejrskoler i 3, 6 og 9 klasse og meget mere.
Her har eleverne fået øjnene op for at bæredygtighed ikke kun handler om affald og miljø, men at det også handler om at skabe god uddannelse for børn og unge.
I denne uge følger eleverne fra Maniitsoq, Itilleq, Sarfannguit og Atammik med og laver åbent hus for interesserede.

Arbejdet med temaugerne kaldet Aktion Verdensmål er lavet af firmaet '&LEARNING', og er en del af kommunernes samlede folkeskoleløft Kivitsisa. Se mere om det fælleskommunale folkeskoleløft her https://kivitsisa.gl/
Aktion Verdensmål der omhandler innovative undervisningsforløb med fokus på FNs Verdensmål er udviklet i tæt samarbejde med skolelederne og lærerne på skolerne. Se mere her: https://aktionverdensmaal.net/nunarsuaq-tamakkerlugu-anguniakkanut-iliuuseqarneq/

I maj/juni var de første lærere også kaldet mentorer på et kursus. Herefter lavede mentorerne de første pilotprojektforløb for enkelte klasser. I september deltog alle lærere i Qeqqata Kommunia i workshops, hvor de fik viden om metoderne og fik udleveret undervisningsplaner for temaugerne udarbejdet af mentorerne. Planen er temaugerne skal være et tilbagevendende tema i de kommende år, der skal gøre eleverne i Qeqqata Kommunia mere innovative, fagligt stærke og bliver bedre verdensborgere.