airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Oprydning af fiskegarn, redskaber og plastaffald langs kyster omkring Sisimiut og UNESCO

Den miljømæssige udfordring med plastaffald i havene hærger globalt - også langs de grønlandske kyster, er forureningen med plastaffald tydelig. Der har derfor været – og er stadig - et stort behov for oprydning.
30. oktober 2019

Christina Natalie Kompf, Qeqqata Kommunia og Mette Frost, WWF Verdensnaturfonden

Qeqqata Kommunia har med støtte fra Miljøfonden, gennemført et projekt omkring oprydning af affald langs kyststrækninger ved Sisimiut og i UNESCO-området. Medarbejdere fra Qeqqata Kommunia har ryddet op primært langs kyster i Amerloq bl.a. ved Assaqutaq, Utorqait, i bunden af Amerloq ved Sarfannguaq. Der er også indsamlet store mængder af affald omkring øerne ved lufthavnen og ved strande og bugter omkring Sisimiut.

I løbet af de 10 dage, har kommunen indsamlet 4.320 kg affald samt 162 fiskekasser. Meget af det indsamlede affald består af gamle fiskeredskaber, som f.eks. garn, tovværk og fiskekasser, men også mindre plastfraktioner f.eks. emballage, gummihandsker, hylstre fra haglpatroner og plastikposer. Dertil er der fjernet 4 punkterede gummibåde.

WWF Verdensnaturfonden besøger, sammen med forskere fra Wageningen University & Research, Sisimiut for at gennemføre en analyse af det affald, der er indsamlet. Målet er at bremse spredning af plastikaffald i havet. Affald sladrer om hvor det kommer fra og ser nærmere på det, kan man komme på sporet af kilderne. Først herefter kan man gøre noget for at bremse udsmidet af affald i havet. De fraktioner man har fundet ved Sisimiut tyder på, at fiskerierhvervet er en kilde, men det vil være væsentligt at finde ud af om affaldet stammer fra havgående eller mere kystnært fiskeri. Og kan man sige noget om hvilken flåde der er involveret, er det lettere at gå direkte til dem og tale om årsagerne.

Wouter Jan Strietman, leder af Arctic Marine Litter Project, sidder med i Arktisk Råds arbejdsgruppe for beskyttelse af den marine natur. Han har allerede lavet analyser af affald på Svalbard og Jan Mayen og i Island, og glæder sig nu til at besøge Sisimiut og se nærmere på affaldet her. Sandsynligvis er der en række lighedspunkter imellem det man fandt på Svalbard og det vi finder i Vestgrønland.

Under besøget vil WWF Verdensnaturfonden og Wageningen University & Resarch være vært for et offentligt arrangement, hvor vi præsenterer de foreløbige forskningsresultater. Alle er velkomne. Tid og sted annonceres ved opslag i byen og på sociale medier.

Qeqqata Kommunia opfordrer til, at vi alle passer på hav- og kystmiljøet, til gavn for både dyreliv, lokale brugere og turister – og at man derfor ikke bruger havet som skraldespand.