airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Sundhedstema

Vores målsætning i Qeqqata Kommunia er en befolkning, som ønsker en sundere livsstil. Sundhed er lig med frihed, og ved at holde kroppen i bevægelse kan man skabe en positiv tilværelse og en friskere livsstil. For at leve et sundere liv og opfordre flere til en sundere livsstil, vil vi præsentere forskellige personer.
16. januar 2020

Vi vil hver måned præsentere en borger, som kan være med til at inspirere andre med sin sunde livsstil. Denne måned kan du læse et interview med Benigne Berthelsen.Hvad er grunden til at du holder kroppen i bevægelse?
Jeg bevæger min krop, fordi det er berigende for både kroppen og sjælen. Jeg dyrker sport for at være sund. Efter jeg har fået kræftsygdom, bliver min krop stærkere, når jeg dyrker sport. Efter jeg har været til to lange kemoterapi forløb, fik jeg ellers en meget forhøjet blodtryk. At holde kroppen i bevægelse har hjulpet til med at bringe den høje blodtryk ned til en almindelig blodtryk, på den måde gør det unødvendigt at tage piller mod forhøjet blodtryk.

Hvad føler du under og efter at du har brugt kroppen?
Det er dejligt at mærke kroppen under træning, at svede og mærke hjertets banken. Efter at have gennemført træningen får man følelse af velbehag, at man bliver stærkere, at man bliver mere glad, og hverdagsopgaver bliver nemmere at udføre.

Hvor mange gange om ugen motionere du?
Jeg træner tre til fire gange om ugen.

Træner du indendørs eller udendørs? Giv en begrundelse af, hvorfor du netop har valgt dette metode.
Jeg foretrækker at træne udendørs. Om sommeren løber jeg og gå en tur i naturen. Jeg nyder at gå tur i vores smukke land med meget frisk luft. Går tur til hytten, skitur og rensdyrjagt. Jeg har i to omgange gået fra Kangerlussuaq til Eqalugaarniarfik.
Om vinteren løber jeg langrend, denne vinter var jeg på langrendstur fra Kangerlussuaq til Sisimiut som er på 160 km, og nu træner jeg for at genoptage succesen, såfremt jeg er rask til den tid. Jeg har deltaget i ACR fire gange, kort sagt, jeg elsker at udfordre mig selv. Der er mange kræfter at hente i vores store natur.

Hvilken morgenmad spiser du, og hvilken mad undgår du at spise om morgenen?
Jeg spiser morgenmad med mine egne hjemmebagte boller, ingredienserne er , rødbede, selleri, gulerødder, forskellige nødder, med honning. Det er vigtig at spise sunde morgenmad, der kan holde i maven længe. Jeg undgår at spise sukkerholdigt mad til morgenmad, jeg undgår også at spise almindelig franskbrød.

Hvad kan spises til forskel fra en kage om eftermiddagen?
Jeg spiser æbler, bananer eller andet frugt.

Tager du vitaminer med tanken på din sundhed? Hvis du gør, hvorfor tager du vitaminer?
Kalk, magnesium idet det er sund for musklerne, om morgenen drikker jeg Breuss juice, som er lavet af frugter.

Hvad kan spises/drikkes til forskel fra sodavand og slik?
Vi kan lide at lave smoothie med juice, og vi drikker rigeligt med vand fra vores natur. Når kroppen har svedt meget, er det sundt at drikke en masse vand.

Hvilken råd vil du gerne give til dem, der har lyst til at starte med at motionere?

Mit forslag er, idet man får velbehag efter at have bevæget kroppen, kan man starte med at gå ture, hvor man holder kroppen ved lige, sagt på den måde, hvor der er vilje, er der styrke.

Fortæl kort om, hvordan du opfatter en sundere befolkning i kommunen om 20 år.

Jeg håber at folkeskolerne vil fokusere på mere bevægelse for børnene, på den måde bliver der flere der dyrker sport.