airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Jonas Jensen: Generel sekretær for Grønlands Idrætsforbund

Vores målsætning her i Qeqqata Kommunia er et befolkning, som ønsker om en sundere livsstil
15. juli 2020

Vores præsentation om en sundere livsstil denne gang er: 

Siden Jonas Jensen begyndte at passe sin kost i januar, er han blevet 8 kg. lettere, og siger at han derefter er begyndt at sove bedre.


Hvorfor er du fysisk aktiv?

Jeg er fysisk aktiv, da jeg værdsætter at være psykisk og fysisk sund. Konditionstræning eller fælles holdsport giver gode personlige oplevelser. Når jeg deltager i fysiske aktiviteter, møder jeg nye familier, venner og helt fremmede folk. At være fysisk aktiv har en positiv udbytte i livet.

Hvad føler du under og efter at du har brugt kroppen?
Når jeg har været fysisk aktiv eller har dyrket sport, føler jeg velvære, hvor jeg kan skabe ideer ved at tænke klarere. Jeg bliver i stand til at tænke klarere og slipper frustrationerne. Gennem fysisk aktivitet tænker jeg mere sammenhængende, og kan skabe nye ideer; jeg begynder at tænke på nye personlige og arbejdsmæssige målsætninger eller tænke på at realisere målsætningerne. Efter træningen føler jeg, at jeg igen har fornyede kræfter til at lave noget.

Hvor mange gange om ugen motionere du?
I gennemsnit træner jeg fire gange om ugen. Ved at løbe, står på ski, gåtur, cykling eller går i naturen. Derudover er jeg fast løbetræner og skitræner.

Træner du indendørs eller udendørs? Giv en begrundelse af, hvorfor du netop har valgt dette metode.
Alle mine idrætsgrene tager udgangspunkt udendørs. Det er vigtig for mig at træne udenfor i frisk luft. Kun når det er nødvendigt træner jeg indendørs i fitnesscentret, hvilket er sjældent, hvor jeg træner musklerne som bruges under skiløb og løb.

Hvilken morgenmad spiser du, og hvilken mad undgår du at spise om morgenen?
Som det første drikker jeg en glas vand. Fra mandag til lørdag spiser jeg havregryn med frugt til morgenmad. Om søndagen kan jeg spise franskbrød eller rundstykker, men heldigvis spiser jeg mindre franskbrød, da havregryn giver mere energi, spiser jeg mere af det. Jeg undgår at spise franskbrød eller sukkerholdige morgenmad (cornflakes, coco pops og lignende), da forkert sukker kun giver energi i kortere tid, undgår jeg den.

Hvad kan spises til forskel fra en kage om eftermiddagen?
Nødder, rosiner, fignestang, frugter.

Tager du vitaminer med tanken på din sundhed? Hvis du gør, hvilken type vitaminer tager du?
Jeg tager ikke vitaminer i pille form længere, da, jeg får vitaminer gennem min kost, såsom fisk, frugter, kød, nødder, gulerod, peberfrugt og lignende. 14 dage før jeg dyrker fysisk hårdt træning, kan jeg indtage magnesium vitaminer, da de hjælper på muskler og sener.

Hvad kan spises/drikkes i stedet for sodavand og slik?
I stedet for sodavand drikker jeg vand, og hjemmepresset juice. Presset juice af appelsin, gulerod og ingefær smager rigtig godt. I stedet for slik kan man spise tørret frugter, nødder og tørret torsk. Æble, appelsin, gulerod, pære og diverse kan spises – da sukker fra frugterne dækker kroppens sukkerbehov.

Hvilken råd vil du gerne give til dem, der har lyst til at starte med at motionere?
Hvis du vil blive sundere, skal du værdsætte fysisk aktivitet. Du skal forestille dig, at dyrke sport eller fysisk aktivitet er ligesom at passe arbejdet. Giv tid til fysisk aktivitet, selvom man nogen gange er træt, er det opfriskende at holde kroppen i bevægelse, selvom man arbejder hårdt, bliver man som regel belønnet med velvære. Selvom du ikke gør det sværere for dig selv, dyrk sport og sæt målsætninger i forhold til dine fremskridt. Du skal starte med realistiske mål.

Fortæl kort om, hvordan du opfatter en sundere befolkning i Qeqqata Kommunia om 20 år.
Aktive borgere, sundere børn og ældre vil være så tydeligt, at arbejdet med fysisk aktivitet vil være mere i byer og bygder. Alle smilende borgere, friske og nyskabende. Folk med mindre sygdom og som er fokuserede på arbejdet og kan gennemføre uddannelser. Qeqqata kommunia vil have gjort så stor en indflydelse at andre byer og lande vil kunne bruge det som forbillede, på samme måde som den islandske model nu. I fremtiden vil Qeqqata kommunias model bruges som rollemodel, med konkrete sundhedstiltag og organiserede aktiviteter.