airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Andelsboligbyggeri

I henhold til Inatsisartutlov nr. 39 af 23. november 2017, er der mulighed for offentlig boliglån ved byggeri af huse eller andelsboliger. Efter lovgivningen trådte i kraft i 2002, da blev der foretaget flere ændringer for at gøre arbejdet lettere, blev ansvarsområdet overdraget til kommunerne pr. 1. januar 2018. I den forbindelse modtager kommunen 12.4 mio. kr. fra Selvstyret pr. år til at dække for muligheden til boliglån i henhold til lovgivningen.
28. april 2021

I det seneste år har byggeriet af andelsboliger heldigvis været med til dels at højne beskæftigelse for entreprenørerne i Sisimiut og Maniitsoq og dels til at reducere venteliste for boliger, og dette har selvfølgelig været til glæde for alle.

Da de årlige midler fra Selvstyret rækker f.eks. kun til 1 andelsboligforening som vil bygge 12 boliger, har kommunalbestyrelsen besluttet, at der gives afslag til ansøgninger, når midlerne til boligbyggeri og istandsættelse er opbrugt i det pågældende år.

F.eks. rækker midlerne ikke, når kommunen på samme tid modtager ansøgninger fra flere andelsboligforeninger i både Sisimiut og Maniitsoq.

Såfremt der fortsat bygges andelsboliger som det gøres på niveau som i dag, og såfremt Selvstyret ikke hæver beløbet til formålet, vurderer kommunalbestyrelsen dette som bekymrende for kommunekassen, da kassen vil blive belastet. Kommunalbestyrelsen har tidligere givet alle ansøgere lånetilsagn for at sikre beskæftigelse inden for byggeri. Hvis kommunen fortsætter at give lånetilsagn på dette niveau, kan det på sigt og med ovennævnte midler, skabe risiko for kommunens likviditet.

På baggrund af størrelsen på beløbet, er det derfor mere tiltrækkende for kommunen, at borgerne bygger egne private boliger frem for andelsboliger i henhold til Inatsisartutlov nr. 39 af 23. november 2017 om boligfinansiering, tidligere betegnet 20-20-60 ordning.

På denne måde kan der bygges flere boliger og dermed kan flere borgere have mulighed for at gøre brug af boliglån fra de offentlige. Årsagen hertil er, at der gives større lånebeløb til andelsboliger og bedre lånevilkår, der giver mulighed for at have længere tid til at afdrage lånet. F.eks. har de med andelsboligordning mulighed for at låne et højere beløb; op til kr. 550.000 mere en privatboligansøger, og de får et lånevilkår, der giver dem mulighed for at afdrage over længere tid, op til 10 år længere i forhold til byggeri af eget hus, idet de først kan begynde at afdrage efter 30 år.

Vi kan igen sige, at selvfølgelig er det ellers glædeligt at andelsboligbyggerier findes tiltrækkende. Såfremt lovbeslutningstagerne stadigvæk ønsker, at muligheden benyttes af flere borgere, må Selvstyret forhøje midlerne hertil.

For at opnå samme vilkår for alle borgere, er der besluttet følgende ansøgningsfrist for andelsboligforeninger. Den første frist er d. 31. marts og den anden 30. september.

For yderligere oplysninger om mulighed for boliglån til ny byggeri, andelsboligbyggeri eller vedligeholdelse, kan man gennemlæse Inatsisartutlov nr. 39 af 23. november 2017.

Mere informationer på