airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Mindeord for Christian (AkánnguaK`) Lennert

Christian (AkánnguaK`) Lennert døde den 10. oktober i en alder af 88 år efter længere tids sygdom.

AkánnguaK` er opvokset i Assaqutaq, Sarfannguit og Sisimiut. Han blev også som 21 årig færdiguddannet som tømrer i virksomheden "Asmussen & Weber" i 1953, og fik tildelt en sølvmedalje for højeste resultat.
15. oktober 2021
Dengang da der ikke var så mange grønlandske privatvirksomheder, startede Akannguaq sin private tømrervirksomhed i 1955 i Sisimiut, og stoppede først i 2013 efter at have erhvervet sig som privat i 58 år. Han har også gennem sin mange årige private virksomhed bidraget meget til udviklingen af Sisimiut, f.eks. var han med i byggeriet af Sisimiut Idrætshal, Arnat Ilinniarfiat, Paamaap Kuua blok 13 og 14, Nalunnguarfiup Atuarfia blok 4 og 5, kollegier, Taseralik og Tele Post. Jeg mener også, at det er mærkværdigt og beundringsværdigt, at hans virksomhed kunne bestå i 58 år. Selvom AkánnguaK` ikke var en person der ville fremhæve sig selv, har han været en betydningsfyld og indflydelsesrig person i byen, idet han har beskæftiget mange og har udlært mange unge som tømrere, hvorved han er godt kendt af mange i byen. Udover at være tømrermester, har han været med til at etablere følgende, Brugsen Sisimiut, Arssarnerit og trawlervirksomheden Nataarnaq.

Idet Akánnguak´ altid er venlig og smilende og godt kan lide sjov og småsnak, er det altid dejligt at møde ham. Denne adfærd fortsatte han med, selvom han blev syg, og selvom han havde det dårligt på grund af sin sygdom, sagde han at han har det godt, når jeg møder ham og spørger om hans helbred, og siger at han kun har ondt i benene på en spøgende måde. Ud over noget sjovt, udtrykker han nogle gange sin mening om samfundsforholdene. Jeg ærgrer mig, at jeg ikke nåede at opfylde hans ønske om, at jeg skulle køre bil med ham mod lufthavnen, som jeg fortryder at jeg ikke fik gjort. Men heldigvis fandt jeg ud af hvad hans budskab til mig var fra hans børn.

Akánnguaq og hans kone Emma finder familielivet betydningsfuldt, og jeg kan forestille mig, at de har ønsket og anset som vigtigt, at deres børn skulle uddanne sig og være selvforsørgende.

På grund af at AkánnguaK` flittigt og indflydelsesrigt har samarbejdet i samfundet, blev han af Sisimiut Kommune tildelt ærespris i 1987 og fik tildelt fortjenstmedalje af sølv fra Selvstyret i 2008.

Hermed videresender jeg vores medfølelse til AkánnguaK`s kone og hans børn.

Æret være hans minde.

Malik Berthelsen, Borgmester