airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Greenland Science Week og verdensarvsfestival blev en stor succes i Qeqqata Kommunia

Den store forskerkomsammen Greenland Science Week havde for første gang aktiviteter uden for Nuuk, da eventen rykkede nordover til Qeqqata Kommunia. Men Greenland Science Week nøjedes ikke kun med at udvide sine aktiviteter til ét sted men hele tre steder. Det blev en succes for både borgere og forskere.
23. november 2021

Uddannelsesbyen Sisimiut

Greenland Science Week 2021 startede med en række aktiviteter i uddannelsesbyen Sisimiut i den første uge af november. Uddannelsesmessen i ugens første to dage blev fulgt op ad oplæg i kulturhuset Taseralik for GUX elever af forskere fra både Arctic DTU Sisimiut, fra institutter på DTU i Danmark og af forskere fra forskningsprojektet Activating Arctic Heritage, som er ledet af de danske og grønlandske nationalmuseer. GUX deltog med 11 grupper i en Forskerspire konkurrence. De nye forskningsspirer fremlagde deres resultater for en dommerkomité, for hinanden og byens borgere torsdag d. 4. november. I forskerspirrer-konkurrencen, hvor både GUX Sisimiut og GUX Nuuk deltog, blev det til en flot 1. plads til Den Nordatlantiske Gymnasieklasse, NGK mens 2. pladsen gik til GUX Nuuk. Taseralik summede af faglig diskussion og samtidig kunne publikum se en række film om grønlandsk forskning, som blev vist i biografsalen.

Lørdag d. 6. november var Taseralik rammen om verdensarvsfestivalen, hvor flere af byens kulturinstitutioner og foreninger fremlagde deres arbejde med kulturarven. I den store sal blev planerne om at formidle verdensarven fremlagt. Greenland Visitor Center er klar med de første tre nationale seværdigheder i Qeqqata Kommunia, alle beliggende i verdensarvsområdet: Aasivissuit-Nipisat. Qeqqata Kommunia er selv på vej med formidling på museer og andre steder i det åbne land samt med ny hjemmeside og bøger. De to nationalmuseer fortalte om den seneste og meget aktuelle grundforskning i verdensarvsområdet.   

Søndag d. 7. november holdt Tilioq og DTU oplæg om deres seneste forskningsresultater. Tilioqs undersøgelse af borgernes holdninger til mennesker med handicap, og DTUs forskning i alt fra forurening til fiskebestandsmodeller til satellitovervågning. Forskerne mødtes også på tværs af faggrænser og drøftede nye tværgående forskningsprojekter.   

Verdensarvsbygden Sarfannguit

Mere end 20 forskere fra Arctic DTU Sisimiut, DTU, Ilisimatusarfik, Nationalmuseerne og samarbejdsuniversiteter tog desuden en hel dag til Sarfannguit, for at præsentere nyeste forskning for verdensarvsbygdens beboere.

Arctic DTU ser på mulighederne for at håndtere sanitet og spildevand mere hensigtsmæssigt og håndtere udfordringerne med permafrost i lyset af klimaforandringerne. Borgerne drøftede nye forslag til markering af verdensarven og ikke mindst nye vandreruter i og omkring Sarfannguit. 

På skolen i Sarfannguit holdt det grønlandske nationalmuseum samtidig 3D verdensarvsworkshop, hvor skoleeleverne fik mulighed for at se og prøve kræfter med den nye spændende teknologi. Muligheden for digitalt i Sarfannguit at kunne se arkæologiske fund og andre kulturelle værdier, der ikke egner sig til at blive flyttet væk fra de sikre rammer på museer giver elever og borgere i bygder mulighed for alligevel at opleve historien tæt på med 3D teknologi.

Klimaforskningscentrum Kangerlussuaq

Verdensarvsfestivalen rykkede d. 8. november østpå i verdensarvsområdet, hvor forskere tog på tur ad Indlandsisvejen og så mulighederne for såvel verdensarvs- og klimaforskning. Om aftenen var hver en plads i museet fyldt med borgere, der glædede sig over de mange kommende tiltag i verdensarvsområdet.

Greenland Science Week sluttede d. 9. november med en science tour i Kangerlussuaq. De nye infrastrukturforbedringer med ATV spor og landingsbane renovering blev fremlagt. Herefter gik turen først til Kangerlussuaq International Science Support drevet af Mittarfeqarfiit og herefter to nye private forskningsfaciliteter Kangerlussuaq Science & Tourism Support og JMM Gruppen. Det stigende antal klimaforskere har medført nye behov, og det ser Kangerlussuaqs erhvervsliv muligheder i og investerer derefter.

Arrangørerne af Greenland Science Week og verdensarvsfestivalen var efter en spændende og begivenhedsrig uge sammen med borgere og uddannelsessøgende i Qeqqata enige om, at grunden nu er lagt til at gentage succesen med en lignende festival.