Festivaler hylder menneskerettighederne på tværs af Grønland
Fællesdans, dokumentarfilm, sang og åbne samtaler er på programmet, når Rådet for Menneskerettigheder (IPS) og Institut for Menneskerettigheder samler befolkningen om ’Tamat festivaliat – Dit liv, dine rettigheder’.
”Du har rettigheder som menneske, ved du det? ”
Sådan lyder første linje i sangen ’Pisinnaatitaaffiit’, som lanceres i dag. Sangen er skrevet af Angajo Lennert-Sandgreen også kendt som Hinnarik og er blevet til i samarbejde med IPS og Institut for Menneskerettigheder. De to rettighedsinstitutioner arbejder på forskellige måder for atstyrke befolkningens interesse for og kendskab til menneskerettigheder i Grønland.
’Pisinnaatitaaffiit’ lanceres som optakt til en række festivaler, som IPS og instituttet afholder i samarbejde med kommuner, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og andre lokale kræfter i fem udvalgte byer i alle Grønlands kommuner.
Ruth Montgomery, leder af NuQi - Nunatta Qiteqatigiittarfiati Nuuk, har i samarbejde med sine danselærere, koreograferet en dans til rettighedssangen. Både sangen og dansen er vigtige elementer i festivalerne.
Under festivalerne afholder Ruth Montgomery og danselæsere fra NuQi nemlig danseworkshops, hvor både børnehave- og skolebørn, beboere på aldershjem og alle andre interesserede borgere sætter bevægelser på menneskerettighederne.
”Det er afgørende for Grønlands fremtid, at folk ved, at menneskerettighederne gælder for os alle, og at vi bliver bevidste om, hvad de betyder for vores liv og hverdag. Vi tror på, at festivaler, som bringer mennesker sammen om musik, fællesdans, film og dialoger er stærke redskaber til at rejse interesse for menneskerettighederne,” siger Qivioq Løvstrøm, forkvinde for Rådet for Menneskerettigheder.
Ambitionen er, at alle i Grønland lærer sangen at kende og får lyst til at kaste sig ud i dansen. Derfor kan sangen og dansen høres, ses og opleves på en række streamingtjenester og kommunikationsplatforme.
Robert-nomineret film og åbne dialoger
Under festivalerne bliver dokumentarfilmen ’Twice Colonized’, der portrætterer advokat og menneskerettighedsaktivist Aaju Peter, også vist. Aaju har viet sit liv til at styrke rettigheder for Inuit på tværs af de arktiske lande. Efter visning af filmen kan festivalgæsterne blive kloge på oprindelige folks rettigheder og relationen mellem Grønland og Danmark, nårIPS og instituttet inviterer til åben samtale om oprindelige folks rettigheder.
Åbne samtaler om menneskerettigheder er også målet med de workshops, som IPS afholder på institutioner og folkeskoler under festivalerne.
Under workshops på gymnasier og for kommunalt ansatte har IPS ved hjælp af dialogkort om menneskerettigheder allerede rejst aktuelle og relevante samtaler om rettigheder flere steder i Grønland i løbet af 2023. Læs mere her.
Første festival løber af stablen i Maniitsoq
Qeqqata Kommunia lægger rammerne om den første festival, som løber af stablen i Maniitsoq fra den 23. – 25. februar.
”Det har stor betydning for velfærden i vores kommune, at vores borgere kender menneskerettighederne. Et større kendskab giver dem uundværlige redskaber til at kæmpe for eksempel retten til sundhed og til ikke at blive diskrimineret,” siger Gedion Lyberth, viceborgmester i Qeqqata Kommuniani.