- Mental Sundhed – forebyggelse af selvmord og behandling af børn udsat for seksuelle overgreb
Ifølge den seneste befolkningsundersøgelse fra 2018 er 20% af befolkningen i Qeqqata Kommunia mentalt sårbare. Mental sårbarhed kan komme til udtryk på forskellige vis. En af måderne er gennem selvmordstanker og selvmordsforsøg. I befolkningsundersøgelsen svarede 13% af de adspurgte borgere i Qeqqata Kommunia, at de har forsøgt selvmord i deres liv. I samme undersøgelse svarede 27% mellem 18 og 30 år, at de havde oplevet seksuelle overgreb i barndommen. Disse tal er meget bekymrende. Gennem denne indsats ønsker kommunen at sætte fokus på mental sundhed – særligt blandt selvmordstruede og børn som har været udsat for seksuelle overgreb.
- Fokus på rusmidler blandt voksne – alkohol, rygning og hashmisbrug
Overforbrug af rusmidler er et problem i Qeqqata Kommunia, som foruden at have konsekvenser for brugerne af rusmidler, også påvirker brugerens omgangskreds og familie negativt. Den seneste befolkningsundersøgelse viste, at 32,4% af de adspurgte borgere i Qeqqata Kommunia havde et storforbrug af alkohol, 4,4% havde et skadeligt forbrug mens 3,2% var afhængige af alkohol. I samme undersøgelse fremgik det, at 54,7% af de adspurgte borgere var daglige rygere. Kommunen vil gennem denne indsats prøve at vende den negative tendens ift. rygning og alkoholforbrug.
- Plejefamilier
Der er de seneste år kommet en stigning i antallet af børn, som har brug for anbringelse i plejefamilier. Som følge af dette er antallet af plejefamilier steget. Plejeforældre har løbende brug for støtte, kurser og efteruddannelse for at være rustet til at tage sig af plejebørnene. En af prioriteterne i koalitionsaftalen for 2025-2029 mellem Siumut og Inuit Ataqatigiit er at støtte plejefamilier efter deres behov. Denne indsats bidrager til dette.
- Personer med særlige behov
Igennem den seneste tid har der været en stigning i antallet af personer med usynlige handicap. Flere børn og unge bliver diagnosticeret med ADHD og autisme. For disse børn og unge er forældrene den vigtigste støtte i dagligdagen, men forældrene mangler ofte viden om diagnoser som ADHD og autisme, og har brug for værktøjer for at forstå og støtte deres børn bedst muligt. Denne indsats taler ind i kommunalbestyrelsens målsætning om at have et fokus på personer med usynligt handicap og deres forældre.
5. Borgerrettede aktiviteter
Mange af kommunens underliggende afdelinger er afhængige af mindre tilskud for at kunne lave aktiviteter med borgere. Formålet med denne indsats er, at kommunens underliggende afdelinger kan søge mindre tilskud til at lave aktiviteter, som er direkte målrettet borgerne i kommunen. Som eksempler har hjemmehjælpskontoret fået tilskud til materialer til neglepleje for ældre, og Sukorsit har fået tilskud til forplejning til en familiedag for unge og deres familier.