airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Vi er lokalpatrioter


Som bekendt offentliggjorde vi i tirsdags rapporten ”En ligeværdig fremtid”. Det har givet anledning til en god diskussion på mediernes debatsider, blandt politikere og sikkert i mange hjem i hele landet. Mange har beskyldt os for meget i den proces.
Af borgmestrene Jørgen Wæver Johansen, Hermann Berthelsen og Ole Dorph
23. februar 2016

Og en beskyldning erkender vi blankt. Vi er lokalpatrioter. Ja, faktisk gør vi vores bedste for at tilgodese vores kommuner. Det er vores opgave som borgmestre i hver vores kommune. Så var vi ikke lokalpatrioter for Kommune Kujalleq, Qeqqata Kommunia og Qaasuitsup Kommunia, så ville borgerne i vores kommuner blive sure.

Vi er næppe de eneste, der er lokalpatrioter. Det er de fleste, tror vi. Det er på en eller anden måde naturligt, at man synes, at ens lokalområde og ens region er det bedste i verden og synes, at det skal udvikles.

Lokalpatrioter i hovedstaden?
Vi tror også, at borgerne i hovedstaden er lokalpatrioter. De har også en dejlig by med mange muligheder, som er værd at udvikle. Det er naturligt.

Men det er en udfordring, hvis kun én bys borgere skal udvikle et land. Så kan lokalpatriotismen kamme over. Det tror vi desværre er sket med vores hovedstad, og der er behov for ligestilling i det offentlige Grønland.

Påvirker lokalpatriotisme Selvstyrets beslutninger

  • Vi tror ikke, at det er en tilfældighed, at Transportkommissionen med medlemmer kun fra Danmark og Nuuk fokuserede på en ny havn og lufthavn i Nuuk.
  • Vi tror ikke, at det er en tilfældighed, at Selvstyrets arbejdsgruppe pegede på Nuuk, da Arktisk Kommando skulle flytte fra Grønnedal.
  • Vi tror ikke, at det er en tilfældighed, at arbejdsgruppen med deltagere fra Danmark og Nuuk pegede på Nuuk, da en lukket anstalt skulle placeres i Grønland.
  • Vi tror ikke, at det er en tilfældighed, at INI’s bestyrelse med et flertal bosiddende i Nuuk flyttede direktørstillingen til Nuuk.
  • Vi tror ikke, at det er en tilfældighed, at Sprogcentrets bestyrelse med et flertal bosiddende i Nuuk flyttede tolkeuddannelsen til Nuuk.
  • Vi tror ikke, at det er en tilfældig, at Selvstyrets boligkontor tilbød nye boliger til NaviAir i Nuuk og ikke i Kangerlussuaq.
  • Vi tror ikke, at det er en tilfældighed, at langt de fleste af Selvstyrets nye institutioner placeres i Nuuk.
  • Vi tror ikke, at det er en tilfældighed, at Økonomisk Råd med 13 medlemmer fra Nuuk og ingen fra resten af landet ikke interesserer sig for landets ulighed.
  • Vi tror, at det skyldes lokalpatriotisme i hovedstaden.

Nye samarbejdsformer

Lokalpatriotismen må udfordres, og nye samarbejdsformer må til. Vi må have en mere ligelig fordeling mellem regionerne, når bestyrelser, råd og nævn samt samfundsafgørende arbejdsgrupper nedsættes.

Vi er klar til fra vores kommuner at deltage i diverse arbejdsgrupper, så vi sammen med Selvstyret og eventuelt Kommuneqarfik Sermersooq kan finde de bedste løsninger for landet. Vi vil ikke blot overlade det til Selvstyret og hovedstaden. Vi er klar til ansvar.

Vi er ligeledes sikre på, at borgerne i vores 3 kommuner gerne vil tage ansvar og deltage i diverse Selvstyrevirksomheders bestyrelser, råd og nævn på lige linje med borgerne i hovedstaden og Kommuneqarfik Sermersooq. Vi håber, at Grønlands Selvstyre fremover ikke kun ser på ligestilling mellem kønnene men også på ligestilling mellem regionerne, når de udpeger medlemmer til bestyrelser, råd og nævn samt arbejdsgrupper.