airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Ny spændende udstilling om angakkut / åndemanere

Som et led i samarbejdet mellem de to kommuner Qeqqata Kommunia og Kommune Kujalleq, på blandt andet kulturområdet, introduceres denne sommer en udstilling om angakkkut/åndemanere i forbindelse med fejringen af Grønlands Nationaldag.
Udstillingen vises på Maniitsoq Museum fra den 27. juni til den 31. august 2017.
14. juni 2017

 

Udstillingens form
Udstillingen henvender sig til en bred gruppe, således både bosiddende børn og voksne samt turister. Udstillingsteksten er skrevet i en enkel og tydelig form på både grønlandsk, dansk og engelsk og er også velegnet til skoletjeneste.
Udstillingen rummer billeder af bl.a. den grønlandske kunstner Aron fra Kangeq, Aka Høegh, Kârale Andreassen samt fotografier af William Thalbitzer og T.H. Krabbe.
Udstillingen er fremstillet på stofgardiner, så den er nem at fragte, og det er hensigten at udstillingen kan udlånes til øvrige museer eller andre interessenter rundt om i Grønland eller udlandet – eks. de grønlandske huse i Danmark.


Formål
Udstillingen har en alment oplysende karakter og ønsker at sætte fokus på et væsentligt element i en fascinerende bestanddel af den grønlandske/inuitiske kulturhistorie/kulturarv. Et af formålene med udstillingen er således at inspirere publikum til at søge yderligere/ny viden, eventuelt gennem familiemedlemmers fortællinger eller eksisterende litteratur.

Emnet er den inuitiske åndemanertradition/shamanisme – Herunder en beskrivelse af det før-kristne inuitiske verdensbillede og dettes sammenhæng med livsbetingelserne i Arktis/Grønland, samt desuden implikationerne af kulturmødet med kristendom (og naturvidenskab).

Udbredelsen af øget viden om/kendskab til dette emne er vigtigt, også i en nutidig grønlandsk sammenhæng. Hos enhver befolkning er det vigtigt at kende til sin historiske arv – Hvilke fortidige forestillinger har formet den nutidige grønlandske befolknings identitet/traditioner, og hvilken rolle kan/skal de eventuelt spille i fremtiden.

Udstillingen er udarbejdet af de to museumsledere ved Nanortalik -og Maniitsoq museer – Lasse Meyer og Peter Nygaard.