Sundhedsambassadør uddannelsen, som er arrangeret af CSR Greenland i samarbejde med Departement for Sundhed og Grønlands Idrætsforbund, var ellers planlagt til først at blive afholdt i 2018 for byer nord for Nuuk, efter at uddannelsen blev afholdt i Nuuk i 2017.
Men Qeqqata Kommunia har ønsket, at forløbet rykkes frem, så uddannelsen også afholdes i Sisimiut i 2017, da sundhed er et vigtigt emne for den nye Kommunalbestyrelse og er med i koalitionsaftalen. Det er derfor glædeligt, at der i Qeqqata Kommunia var 19 deltagere fra kommunale arbejdspladser, der fordeler sig fra alderdomshjemmene, skoler, dagsinstitutioner og administrationen, som derved vil kunne bidrage med nye viden om sundhed på arbejdspladsen og sundhedstiltag i det daglige blandt kollegaer og familiemedlemmer.
- Vi er fra kommunen også medansvarlige for borgernes sundhed, for vi ved, at borgerne gerne vil leve sundere, men kan til tider have behov for støtte og råd til at gøre noget ved det, siger borgmester i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen under sin tale til de kommende ambassadører.
Han råder derfor de kommunalt ansatte til at gøre rigtig meget brug af den nye viden, både til kollegaerne og borgerne.
- For den allerstørste gave, vi har, er vores helbred. Vi kan desværre se en negativ retning for vores skolebørn, der lever mere og mere usundt, og derfor er jeg glad over, at initiativer som sundhedsambassadører er blevet til, siger han videre.
For alle
En af de ansatte, der ihvertfald tager ny viden med hjem, er Rakel Fisker Heilmann fra alderdomshjemmet Neriusaaq i Maniitsoq. Hun følger entusiastisk med i foredraget om sundhedsfremme på arbejdspladsen.
For hende er sundhed og især motion vigtig, og det er også derfor, hun fra sit arbejde blev indstillet som sundhedsambassadør.
- Jeg tog imod tilbuddet, da vi på vores arbejdsplads allerede sætter sundhed højt. Vi træner med de ældre beboere i vores motionsrum hver morgen. Der har vi også en masse elastikker, som vi godt kunne bruge lidt mere, og jeg fik her på kurset redskaber og ideer til, hvordan de kan benyttes. Cd’en med alle dansetrinene er også noget, jeg glæder mit til at få brugt, siger Rakel og refererer til den cd, som hun, sammen med de andre kommende sundhedsambassadører dansede til for et kvarters tid siden.
- Motion på arbejdspladsen har kun positive sidegevinster. Man bliver mere frisk og glad, og jeg får også mere nærvær på en anden måde med beboerne, har jeg lagt mærke til, pointerer Rakel.
Personalet i Neriusaaq træner ikke kun morgengymnastik med de ældre (og handicappede, der bor på plejehjemmet). De afholder såmænd også minimarathon, og her i sommers blev den første Neriusaaq Games – hvor man løber om kap med rollatorerne - afholdt. Der var præmier og det hele, og personalet satser på at det bliver en årlig begivenhed.
- Motion på arbejdspladsen er så anbefalingsværdigt. Det håber jeg, at alle virksomheder vil tage til sig, siger Rakel.
Brugbare redskaber
Kurset, der foregår i Taseralik i Sisimiut, har deltagere fra hele Qeqqata Kommunia. Kommunalt ansatte fra dagsinstitutioner, skoler og fra selve kommunen i både Sisimiut, Maniitsoq og bygderne er med til den to dage lange kursus.
Efter en sund frokost står den på udendørs rask gang.
Qillaq Banemann, der er idrætskonsulent i Qeqqata Kommunia, er også glad for at få muligheden for at blive sundhedsambassadør, og er da nærmest også selvskrevet til titlen.
- Jeg arbejder jo til dagligt med sundhed og motion, så dette kursus er meget relevant for mig. Man får gode værktøjer i form af hvordan man kan få gladere medarbejdere og for eks. færre sygedage, siger han og slutter sig til resten af gruppen, der, helt derude ved Spejdersøen, får instruktioner til den næste øvelse, eller leg om man vil, der involverer motion, sjov og masser af latter.
Og som borgmester Malik Berthelsen udbrød under sin tale:
- Livet er jo kanon!