airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Nye muligheder for at nyde naturen for de ældre i Qeqqata Kommunia

På trods af vintermørket blev et nyt ældrevenligt fjeldområde indviet i Niviarsiat i Sisimiut, og den første tur blev taget onsdag d. 5. december 2018. Området fik også et officielt navn: Asiarfik; stedet, hvor man går ud i fri natur, et navn de ældre selv har valgt.
6. december 2018

”Jeg er meget imponeret over dette projekt, som har formået at inddrage de ældre og skabe et område med stor værdi for alle som bor derude” siger Hans Frederik Olsen, formand for udvalg for familie og sociale forhold, der holdt tale og klippede den røde snor.

Projektet Asiarfik, der er en 70 meter lang træsti med en udsigtsterrasse på 25 kvadratmeter, blev igangsat i juni måned, med 4 workshop, hvor mange af de ældre i Niviarsiat deltog. Under de 4 workshops blev der arbejdet med ideer og forslag til, hvordan de ældre bedst kan få adgang til naturen. I denne proces deltog Sidse Carroll, en arkitekt fra Danmark, som arbejder med at inddrage borgere.

”Det er første gang, jeg træder på stien. Jeg glæder mig rigtig meget til at bruge den om sommeren, når diverse udstyr kommer, ” Siger Johanne Zethsen, der er beboer i Niviarsiat.

Til foråret skal der opsættes en kikkert med udsyn til havet og en borde- og bænkeafdeling med bålplads, samt et skur til tørring af fisk, alle ideer som de ældre selv er kommet med. Denne del af projektet bliver finansieret af Arktisk Aldring, fra Københavns Universitet, som også har været en del af projektet. Selve bygningen af træstien og udsigtsterrassen er gjort mulig med midler fra kommunens bæredygtighedspulje.

Håber er, at projektet kan inspirere andre på kysten til at lave udeområder til ældre og gangbesværede, så naturen bliver tilgængelig for alle.