airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Meddelelse vedrørende brand ved Kangerluarsuk Tulleq ved Sisimiut


17. juli 2019

Mandag den 8. juli 2019 startede en kraftig brand ved Kangerluarsuk Tulleq nord for Sisimiut. Brandvæsenet i Qeqqata har den seneste uges tid arbejdet intensivt for at hindre spredning af branden til hytte området langs Kangerlusarsuk Tulleq også kaldet 1. fjord nordøst for Sisimiut, hvilket er lykkes. Branden har dog været så kraftig, at brandmændene ikke har kunnet slukke branden.

Efter en uge, hvor det ikke lykkedes at slukke branden indsatte man tirsdag eftermiddag en helikopter fra Air Greenland til at overflyve området og sprede vand over branden. Ved en kombination af indsatsen fra helikopteren og mandskabet på stedet samt ved hjælp af regnen er der nu lagt en dæmper på branden. Dermed er det blevet muligt for brandvæsenet at arbejde videre med at slukke branden, et arbejde der har været vanskeliggjort pga. den kraftige røg fra branden.

 

På grund af den kraftige røg i bunden af Kangerluarsuk Tulleq, fraråder brandvæsenet forsat vandrere at benytte en del af ruten Arctic Circle Trail mellem Sisimiut og Kangerlussuaq. Det drejer sig om ruten mellem Kangerluarsuk Tulleq (1. Fjord) og Eqalugaarniarfik (Oles Lakseelv) der går igennem Nerumaq-dalen. I stedet anbefaler Brandvæsenet i Qeqqata Kommunia vandrere til at benytte den alternative rute også kaldet Arctic Circle trail syd mellem Eqalugaarniarfik og Sisimiut, der går tæt forbi bygden Sarfannguit. Ruten er mærket med varder, som vandrere bedes være opmærksomme på.

 

Bygden Sarfannguit, der er beliggende i UNESCO området, har forberedt sig og borgerne er blevet informeret og er klar til at modtage vandreturister, der går mellem Kangerlussuaq til Sisimiut. Hvis der er vandreturister, der tager den ovennævnte rute og som ønsker at gå videre til Sarfannguit, der ikke ligger direkte på ruten, kan de gøre dette ved at gå ud til elven Kuuk lige over for bygden eller Timerliit lige over for strømstederne tæt på bygden. Derfra kan vandrerene blive sejlet over til Sarfannguit. I Sarfannguit står Sarfannguit skole klar til evt. overnatning ved behov. Desuden kan der eventuelt aftales mulighed for sejlads fra Sarfannguit til Sisimiut, hvis vandrerene ikke ønsker at vandre videre.

 

Arctic Circle Trail har mere end 1000 vandreturister om året. Og den sydlige del af ruten er blevet afmærket med varder de sidste par år som en alternativ rute, der går igennem UNESCO området.