airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Rallyløb for elektriske biler i Kangerlussuaq

Fredag d. 30 august 2019 blev det offentliggjort, at Kangerlussuaq bliver rammen om 1 af 5 rallyløb i den nye elektriskbil-raceserie EXTREME E. EXTREME E er ikke et lille tilfældigt rallyløb. Stifteren Alejandro Agag er også bag Formula E, som er en løbsserie på samme måde som Formula 1, bare med elektriske racerbiler i stedet for benzinforbrugende Formula 1 racerbiler.
6. september 2019

EXTREME E i Kangerlussuaq 

Formula E er i løbet af 5 år blevet et en gigantsucess med 14 årlige løb, racerkørere kendt fra Formula 1 og ikke mindst 300 millioner TV-seere. Formula E har vundet priser for gøre løbende interessante for unge på de sociale medier. Det hjælper nok også, at Leornado DiCaprio, Richard Branson, Alain Prost og flere af de største bilproducenetr er blandt ejerne eller sponsorer af Formula E teams.

I 2021 starter de så en ny løbsserie - EXTREME E - og i første omgang kun med 5 løb det første år. Alle 5 løb skal foregå steder, hvor klimaforandringerne er synlige. I Kangerlussuaq kan man se Indlandsisen smelte. I Amazon-regnskoven er det skovfældning og brande, i Himalaya-bjergene smeltning af gletsjere, i Sahara-ørkenen spredningen af tørke og i det indiske ocean lavlandsområder og øer, der forsvinder i takt med at havene stiger. EXTREME E forventer 200 millioner TV seere, så det er enorm interesse.

Grønland blev i fredags offentliggjort som det første løbssted, hvilket blev en nyhed på alle motorsportswebsider i hele verden. Det kunne lade sig gøre, fordi Selvstyret og Kommunen har kunnet arbejde hurtigt og tæt sammen. Sammen med Departementet for Miljø og Natur har kommunen hurtigt kunne behandle miljøansøgningen fra EXTREME E og sammen med Naalakkersuisoq for Erhverv Jess Svane kunne viceborgmester Gideon Lyberth i torsdags modtage EXTREME E stifter Alejandro Agag i Kangerlussuaq.

Bilindustrien i Kangerlussuaq 

Det kunne selvfølgelig også lade sig gøre, fordi Kangerlussuaq og Qeqqata Kommunia allerede er vant til at håndtere store internationale bilfirmaer. I 2014 testede BMW hybridbiler i Kangerlussuaq, og VW havde i perioden 1999-2004 et biltestcenter på Indlandsisen. Der har også været besøg fra en række andre bilfirmaer, der gerne vil benytte Kangerlussuaqs vejnet tæt på Indlandsisen samt ser muligheder i den internationale forskningsekspertise i Kangerlussuaq.

Test og udvikling af hybrid- og Elbiler er som skabt til Kangerlussuaq og Grønland. Kangerlussuaq har en international lufthavn og den fantastiske Indlandsisvej. Grønland har Indlandsisen og verdens centrum for klimaforandringerne. Grønland har samtidig brug for at sprede erhvervsudviklingen til andet end fiskeri, og her Kangerlussuaq nogle fantastiske muligheder inden for forskning og biltest. 

Gode rammevilkår nødvendigt 

Men der mangler sikkerhed om fremtiden for Kangerlussuaq. Ikke kun borgerne men også forskningsverdenen og internationale bilvirksomheder. Den sikkerhed må Selvstyret og Kommunen snarest få skabt, så vi kan få gang i flere erhvervsgrene inde i landet, særligt i Kangerlussuaq.

Et er at få skabt sikkerhed om Kangerlussuaqs fremtid. Noget andet er, at få investeret i infrastruktur. Ligesom der nu investeres i lufthavne i resten af landet, så er der også brug for en nyasfaltering af Kangerlussuaq lufthavn og forbedring af havneforholdene med en ny havn i Kangerlussuaq. Den opgave må Naalakkersuisut og Kommunen løfte sammen, så EXTREME E forhåbentlig kan arrangere et elektrisk rallyløb hvert år i Kangerlussuaq i fremtiden.

Af borgmester Malik Berthelsen og viceborgmester Gideon Lyberth.
Naalakkersuisoq for Miljø og Natur, Jess Svane - ETREME E direktør/ejer, Alejandro Agag og Viceborgmester Gideon Lyberth