airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Første spadestik - Borgmesterens tale

Velkommen til alle fremmødte!
Og jeg vil særligt byde velkommen til vores gæster udefra, som er kommet hertil for at deltage, Rambøll som er vores samarbejdspartner for anlæggelse af vejen, MT Højgaard som skal stå for anlæggelsen af vejen, Inatsisartut Finansudvalg og pressen.
21. juli 2020
Det er en stor dag for mig, da jeg på vegne af kommunalbestyrelsen og borgere kan holde tale i forbindelse med den endelige opstart af anlæggelsen af vejen, som er blevet drøftet i mange år, og som skal være den længste vej i Grønland.

For vi insisterer på at udvikle vores region - Vi vil ikke bare sidde ned og se at vi kommer bagefter for udviklingen i forhold til andre kommuner!
Vi fra Qeqqata Kommunia vil også være med til udviklingen!
Vi vil også være med til, at der kommer flere udenlandske gæster til vores land!
Derfor er jeg i højtidsstemning i dag, da jeg sammen med jer kan tage den første spadestik for det store landområde, som har de bedste forudsætninger for at udvikles indenfor adventureturismen i vores land.

Som bekendt er denne vej blevet drøftet i mange år, og netop på grund af det, er det ikke mærkeligt, at nogle indbyggere mistede troen på, at den kan blive realiseret.

Jeg må i dag sige, at det kan betale sig at være stædig og at man ikke overgiver sig, når man tror på målet!

Vi har også været stædige, da vi kan høre og se, at turistoperatører og flyselskaber, internationale turistoperatører, som har viden og erfaring samt Visit Greenland
tror på vores mål, som også anses som lovende for udvikling. 

Såfremt der skal komme flere mennesker fra verden til vores kommune og land, skal vi ligesom Island og Svalbard også have flere spændende tilbud og tjene flere penge på turismen. 

Fra Qeqqata Kommunia har vi altid ment, at kysten fra indlandsisen mod havet som vore forfædre har befaret blot ved at bruge deres kræfter, har indsamlet vinterforråd i, samt Aasivissuit-Nipisat som er blevet optaget som Unesco verdensarvsområde, som har mange rensdyr og moskusokser, og som har det bedste muligheder for at tage på trofæjagt af moskusokser, som har en unik skønhed uanset om det er sommer eller vinter, og allerede har landets sikreste landingsplads på ca. 3 km,
og når der anlægges en vej, kan være med til at støtte økonomien drastisk, ikke alene med turisme, men og for forskning i arktis.

Kangerlussuaq er jo ikke kun Cafeterie i Hotellet!
Hvis man skal opleve de smukke sider af Kangerlussuaq, skal man komme ud af Cafeteriet og opleve den, dette fik vi bevis på, da vi i februar tog fremtrædende folkevalgte og embedsmænd med bus til øst for Kangerlussuaq, da vi kunne se, at selvom de befinder sig i eget land, var meget begejstrede for naturen og dyrene og oplevelsen.

Her så vi og bekræftede at i vores land, kan man også have oplevelser med busser uanset om det er vinter!
Vi under verdensborgere fra storbyer at opleve freden og lykken, når de befinder sig her!
For at tiltrække disse turister, især dem der er villige til at betale for en god kvalitet, har vi godkendt forskellige områder, hvor der kan bygges hytter og hoteller,
som skal have verdens bedste udsigt over Indlandsisen, Pingu og Tasersuaq.

Derfor byder jeg fremmødte velkommen,
og vil om muligt tiltrække flere, der kan opføre hoteller med en af verdens bedste udsigt i vores kommune, og tiltrække flere som vil komme til indlandsisen, tage på hundeslædetur, på ski og opleve nordlys i et samarbejder med jer.
Ved at gøre det store landområde tilgængeligt ved at anlægge vej, er det vores håb, at der åbnes op for andre muligheder end turisme.

Vi kan lige forestille os, at det kunne være meget godt, hvis der blev oprettet en moskusokse- og rensdyrfarm, derved kunne vi producere verdens bedste kvalitetskød og sælge kødet lokalt og til resten af verdenen.

Jeg vil benytte lejligheden til at takke vores rådgiver Rambøll,
virksomheder der har afgivet tilbud og ikke mindst MT Højgaard for at have vist stor interesse.

MT Højgaard, jeg har store forhåbninger til jeres arbejde, og jeg er sikker på, at i vil udføre jeres arbejde flot, og jeg håber på, at i vil være interesserede, når ATV-sporet anlægges til en rigtig vej senere hen.

Jeg vil også sige til tak til alle dem der har samarbejdet for at realisere vejen,
den tidligere kommunalbestyrelse, ACB, turistoperatører, forskellige virksomheder, Inatsisartut, Naalakkersuisut og ikke mindst kommunale embedsmænd, der har troet og været engageret og har arbejdet hårdt i mange år, vil jeg sige, tak til jer allesammen!

Jer der har været vigtige samarbejdspartnere fortjener stor ros! Jeg mener også, at når vejen er taget i brug, kan i se tilbage på jeres hårde arbejde og være stolte af jer selv!

Allersidst ønsker jeg venligst, at Inatsisartut og Naalakkersuisut vil samarbejde for at ATV-sporet bliver en rigtig vej og realisering af havnen i Kangerlussuaq,
Forestil jer hvordan Indlandsisen, Atlantlufthavnen, Vejen og Havnen kan få af betydning for vores land! Det kunne være fantastisk! 

Vi ønsker de der anlægger vejen god vind – vi har store forhåbninger til vores fremtid, og vi glæder os og håber, at vi til næste år kan besøge jer fra Sisimiut med cykel og ATV. Det glæder vi os meget til!