airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Lokalråd i Qeqqata Kommunia og Grønlands Politi skal forebygge kriminalitet

Grønlands Politi og Qeqqata Kommunia har netop oprettet et lokalråd, som forpligter parterne til at afsætte tid og ressourcer til indsatser, der forebygger kriminalitet i kommunen.
7. marts 2023
Kriminalitet kan ikke kun håndteres, når det er begået – det kan også forebygges. Derfor har Grønlands Politi og Qeqqata Kommunia indgået en aftale ligesom i Kommune Kujalleq, hvor man gennem et lokalråd skal samarbejde om forskellige kriminalitetsforebyggende indsatser i kommunens bygder og byer.

Det er en aftale, som borgmester i Qeqqata Kommunia Malik Berthelsen ser frem til at komme i gang med, fortæller han:
”Vi er særligt glade for at indgå i lokalrådsarbejdet sammen med politiet, så vi kan have en tæt dialog i forhold til de fælles udfordringer, vi har, med blandt andet kriminalitet, vold og utryghed i nattelivet. Vi glæder os til at bidrage til dette spændende initiativ, som også hænger godt sammen med de øvrige initiativer, som vi arbejder med i Qeqqata Kommunia.”

Lokalsamfundet har en nøglerolle
Repræsentanter fra Qeqqata Kommunia og Grønlands Politi har de sidste to uger været i Kangerlussuaq, Maniitsoq og Sisimiut for afdække, hvordan ser de lokale kriminalitetsudfordringer ud, hvilke muligheder der er for at forebygge, og hvilke lokale kræfter der har lyst til at byde ind.

Særligt det sidste er helt afgørende for, hvilke forebyggende indsatser man kan lykkes med, fortæller politikommissær Karl Jørgen Lennert, der er stationsleder hos politiet i Sisimiut og formand for lokalrådet:

”Som myndigheder kan vi sætte alverdens ting i værk, men det vil ikke lykkes uden hjælp fra lokalsamfundet. Vi har brug for, at frivillige ildsjæle, foreninger, erhvervsliv, skoler, institutioner og andre lokale kræfter byder ind med det, de nu kan tilbyde. Det kan være lærepladser, brætspilscaféer, natpatruljer og alverdens andre ting – det afgørende er, at der er alternativer til en kriminel løbebane.”

Børn bragte guldkorn til bordet
Da lokalsamfundet er en helt central del af forebyggelsesarbejdet, var borgere og virksomheder også inviteret med om bordet ved de indledende snakke. En af de kræfter er Birgithe Christensen fra INI, som havde indsamlet input fra børn og unge gennem det lokale initiativ Børnedemokraterne.

”Det er vigtigt, at vi voksne ikke sidder og laver initiativer på børn og unges vegne uden at høre dem om deres holdninger og oplevelser. Derfor spurgte vi Børnedemokraterne om, hvad de oplevede af kriminalitet, og hvilke forslag de havde til at løse udfordringerne – og de havde masser af gode input!” siger Birgithe Christensen og fortsætter:

”Jeg synes, at mødet var en mega god chance for at bringe Børnedemokraternes stemme videre til de vigtige instanser, og jeg havde samtidig en oplevelse af, at lokalrådet så børnenes input som guldkorn.”

Netop nu er lokalrådet samlet, hvor man på baggrund af de indledende arbejde med lokalsamfundet skal udarbejde en fællesstrategi og et konkret forebyggelsesprojekt for Qeqqata Kommunia. I den forbindelse hjælper København Vestegns Politi, som har stor erfaring med at arbejde med lokalråd.

Kontakt

Har du spørgsmål til pressemeddelelsen, er du velkommen til at kontakte presse- og kommunikationsmedarbejder Nadia Ankerfelt Rasmussen på nra020@politi.dk eller på 567280.