airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Stadig mange kønssygdomme i Sisimiut

Tallene fra Qeqqata Regionssygehuset viser, at der er stadig mange smittede med kønssygdomme. Især sygdommen syfilis stiger i det sidste tre år
11. maj 2023

Hvis du ikke passer på dig selv og bruger kondom under samleje risikerer du at blive smittet med syfilis. Seneste tal viser, at i 2020 var kønssygdomme i alt 616. Det er tale om typer af gonorré, klamydia og syfilis.

I 2021 faldt tallet til 503 og i sidste år steg tallet til 578. 

Syfilis bomben

Kønssygdommen, som kan give betændelse i kroppen, f.eks. i hjernen og nervesystemet og i værste tilfældet, som kan være dødbringende steg voldsomt i de sidste tre år.

I 2020 blev seks personer smittet med syfilis, men det stoppede ikke det år. I 2021 blev 21 personer registreret smittet, mens i 2022 blev 34 personer registreret smittet med syfilis.

Tallet bekymrer Qeqqata Regionssygehuset og Qeqqata Kommunia og har derfor holdt en "Uge Sex" i Sisimiut, hvor sexologen Ulrikke Andersen besøgte folkeskoler og borgere og holdt foredrag om at passe på sig selv og tale om en sund seksualitet. Ansatte i Qeqqata Regionssygehuset holdt også borgeroplysninger, hvor de viste tallet og uddelte oplysningsbrochurer og kondomer. Borgere viste stort interesse for det.

Qeqqata Regionssygehuset og Qeqqata Kommunia håber, at tallet vil falde markant næste år.