airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Åbent brev til Regeringen og Naalakkersuisut om Kangerlussuaq Lufthavn

Kære Mette, Lars, Troels, Múte og Erik
Jeg vil som borgmester i Qeqqata Kommunia opfordre til jer som partiledere i Regeringen og Naalakkersuisut om at finde en løsning i den langtrukne sag om Kangerlussuaq Lufthavn.
20. november 2023
DAC - Lasse Kyed
Kangerlussuaq - Foto: Destination Arctic Circle             Lasse Kyed

En løsning snarest 

Jeg vil som borgmester i Qeqqata Kommunia opfordre til jer som partiledere i Regeringen og Naalakkersuisut om at finde en løsning i den langtrukne sag om Kangerlussuaq Lufthavn.

Den tidligere Regering og det tidligere Naalakkersuisut var i 2018-19 hurtige til at finde løsninger for anlæggelse af nye internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat med skabelsen af aktieselskabet Kalaalllit Airports.

Modsat er det gået knap så hurtigt med at finde den fremtidige løsning for Kangerlussuaq Lufthavn. Her omkring et år før åbningen af Nuuks nye lufthavn ved lufthavnsmedarbejderne, borgerne og erhvervslivet i Kangerlussuaq ikke, hvad fremtiden bringer.

Grobund for konspirationsteorier og usikkerhed 

Manglende afklaring og beslutsomhed giver grobund for myter og konspirationsteorier. Senest florerer forståelsen af, at Kangerlussuaq vil være lukket for udenlandsk beflyvning, jf. deloverskriften i en artikel i denne uge i den landsdækkende avis AG. Artiklen nævner også, at det vil koste 53 mio.kr. årligt., såfremt udenlandsk beflyvning skal blive muligt i fremtiden.

Nu ved vi andre godt, at Regeringen og Naalakkersuisut går ud fra, at Kangerlussuaq Lufthavn forbliver Grønlands længste og sikreste landingsbane med mulighed for international beflyvning. Ligeledes er de fleste vist også klar over, at en lang række grønlandske lufthavne er åbne for udenlandsk beflyvning uden at det koster 53 mio.kr. årligt.

Men det er altså på tide, at aftalerne om Kangerlussuaq Lufthavn falder på plads, så den stigende usikkerhed kan fjernes. Det vil være godt for Regeringen, at der er et stærkt civilsamfund omkring Forsvarets tilstedeværelse i Kangerlussuaq. Det vil være godt for Naalakkersuisuts turismeudviklingsvision, at landets næststørste turistdestination udvikler sig.

Qeqqata Kommunia en del af løsningen 

Qeqqata Kommunia deltager gerne i en snarlig løsning af udfordringen. ”Intet om os, uden os”. Dels oplever vi udfordringer med at fastholde og tiltrække medarbejdere til vores arbejdspladser, når der ingen afklaring er på fremtiden for lokalsamfundet. Dels oplever vi, at de investeringer og skatteindtægter i Kangerlussuaq og regionen, som mulighederne og investorer ellers lægger op til, udebliver.

Hvis Kangerlussuaq Lufthavn ikke vil benyttes af parterne kan Naalakkersuisut give lufthavnen til Kommunen. Kommunalt ejede lufthavne i Danmark synes både at have et godt samarbejde med Forsvaret og have international beflyvning. Qeqqata Kommunia har I den selvstyrebestilte rapport om 5 scenarier for Kangerlussuaq fra 2018 læst, at driften af en 2.200 meter landingsbane vil give et driftsoverskud, Og da Forsvaret vil betale for renoveringen af landingsbanen, så synes drift og anlæg af en international lufthavn i Kangerlussuaq at være en positiv investering for kommunen.

Hvis en kommunal overtagelse af Kangerlussuaq Lufthavn ikke falder i god jord, så kunne et alternativ være at placere Kangerlussuaq Lufthavn i KAIR International A/S. Her er de andre fremtidige grønlandske lufthavne over 2000 meter organisatorisk placeret. De er ligesom Kangerlussuaq Lufthavn også finansieret af både Staten og Selvstyret. Det er derfor helt oplagt, at Kangerlussuaq Lufthavn også bliver del af den positive ånd og høj beslutsomhed, som præger Statens og Naalakkersuisuts samarbejde om KAIR International A/S.


Med venlig hilsen

Malik Berthelsen
Borgmester