airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Borgmester Malik Berthelsen:

Tillykke med nationaldagen allesammen!
26. juni 2024

” Nipaasuseq misigimaqaara
iluga sunningaartuarmagu,
tikittutummi panna ittaraara
Pisorpaluttulik qimallugu ”

Selvom vi i forhold til resten af verdenen ikke har så mange muligheder, er vi i vores land med lykke taknemlige over at vi kan leve så tæt ved naturen.

Det er en oplevelse som millioner af folk i verdenen ikke har direkte adgang til, stilhed, ro og taknemlighed, som vi har let adgang til at opleve, derfor mener jeg at vi i vores land er meget heldige.

I forbindelse med nationaldagen vil jeg særligt takke astronauten Andreas Mogensen og hans familie, der er taget til Sisimiut i dag fra Kangerlussuaq.
Jeg vil takke dig Andreas, på vegne af borgerne, da du til vores stolthed plejer at vise det grønlandske flag fra rummet til resten af verdenen.
Der mener jeg at du med respekt viser vigtigheden af rigsfællesskabet, derfor vil jeg takke dig Andreas!
Gad vide hvad designeren af vores flag, hvis han stadig var iblandt os synes om at vores flag blev flagret fra det ydre rum til skue for alle.

Kommunalbestyrelsen er meget stolt af at vi i Sisimiut har så mange frivillige der er villige til at påtage sig ansvar i frivilligt arbejde.
Vi kan, baseret på borgernes og forældrenes indsats og støtte se børnene med sunde livsstil der klare sig godt i forskellige sportsaktiviteter her i år.

Jeg mener således at det er vigtigt for børnene at de med frihed kan beskæftige sig med deres fritidsinteresse selvom det ikke er kun sportsbaseret.
Ligesom vores yngre generation, Anda Chan, Finn, Muk, som alle har fået prisen Coda award, har vist deres unikke talenter i musikindustrien, dermed har vist at vi alle har forskellige talenter.
Vi så også stolte over vores medborger Inuuteq Storch, som denne forår holdt udstilling i lige med 40 andre kunstnere i Italien Venedig, på en af de mest prestigefyldte museer.
Således blev vores by Sisimiut, præsenteret gennem Inuuteq Storh´s værker “Sisimiuni inuunermit assilisat” til resten af verdenen. Inuuteq, tak fordi du kan præsentere ”Sisimiuni inuuneq” til resten af verdenen!

Vi glæde os her i kommunen til at udpege en ny kultur repræsentant gennem museet kl. 12, i forbindelse med arrangementet vil vi også takke vores kulturrepræsentant Carl Christian Olsen, vi siger af hjertet tak Puju, Puju mange tak!
Vores medborger Johannes Reimer, som i vores land har fået den højeste bælte i taekwon-do på 8.dan kom hjem fra Nordkorea forleden, Johannes, tillykke med den flotte placering! Du danner således en forbillede for vores yngre generation.

Det er med glæde og i samarbejde med Kommune Qeqertalik at den første Nationalpark blev etableret i Sydgrønland, dette blev sikret i samarbejde med Naalakkersuisut hvor EU finansierede gennem grøn vækst-pulje. Således bliver vi i stand til at udvikle turisme i Kangerlussuaq, baseret på bevaret og beskyttet natur-dyreområder og jagttraditioner.

Vores samarbejdspartnere, Wild Nature Foundation som i den forbindelse også befinder sig i vores by, vil jeg også takke for etableringen af nationalparken og håber fortsat på et godt samarbejde fremover.

Den vigtigste faktor for en tilfredsstillende liv er mad, især mad som vi er vokset med.

Da ældretalsmanden var på tjenesterejse her i Sisimiut for at høre om de ældres vilkår, er den største budskab blandt ældre er, madordning i alderdomshjemmet. Det betyder ikke at de sultede.
De ældre ønsker at når de får serveret grønlandske retter, at de tilberedes som de selv kender det, som suppe.
Hvis man skal tænke over at vi selv plejer at ønske at spise det vi har lyst til, er dette ikke usædvanlig.
Således blev det klart for os at vi har fra kommunen kunne give vores ældre tilfredsstillende vilkår på andre områder.
Jeg mener at nutidens største usynlige problem er ensomhed. Forestil jer et liv hvor i ikke længere er så rørig som før, at i "kun lever med" radio og tv, hvilken konsekvenser dette har følelsesmæssigt og følelsen af værdi som person.
Derfor synes jeg at det er vigtigt at vi alle drøfter hvordan ensomhed kan formindskes/forebygges. Jeg er sikker på at det vil bringe glæde for vedkommende at have en der kommer på besøg i løbet af dagen.

Vi kan ikke undvære vores havn i forbindelse med økonomisk indtægt. Derfor for at kunne bruge hele kommunens havneområde, har vi sat budget af sidste måned for at kunne dække havnen med cement, samt for at kunne anvende Paaraarsuks indre som havnebyggeri, vil vi får den fyldt ud. Jeg håber at disse projekter kan starte op senest næste år.

Endelig
Det er til glæde for os da Naalakkersuisut traf beslutning om at etablere en ny Jern og Metal-skole her i Sisimiut.
Hvis byggeriet påbegyndes, vil dette med sikkerhed være til fordel for os, derfor glæder vi os til at byggeriet påbegyndes.
Det var med en positiv overraskelse at vi så hvilket indflydelse for unge den nye Forsvarsuddannelse har i Kangerlussuaq.
Der var 200 som sendte en ansøgning til 22 pladser, der viser de unge at der har været behov for sådan en uddannelsesmulighed.
Derfor har vi forhåbninger til at flere af vores unge, vil i fremtiden være med til redningsaktioner og yde forsvar af vores land.
Jeg mener at TV-udsendelserne “Issittumi annaassiniartartut” og Sirius-patruljen som vores Sisimiut-medborgere Alfred Olsen og Kunuk Lennert deltog i, er en god arbejdsmulighed for vore unge.

Kære borgere, jeg ønsker jer fortsat god fornøjelse med nationaldagen.
Og tak fordi i vil tilbringe morgenstundens højtidelighed med os, mange tak.