airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Borgmester i Qeqqata Kommunia byder de Kongelige familier velkommen til Sisimiut

Hans Kongelige Højhed Kong Frederik og konen Hendes Kongelige Højhed Dronning Mary og tvillingerne Minik og Ivalo, Velkommen til Sisimiut.
3. juli 2024
Hans Kongelige Højhed Kong Frederik og konen Hendes Kongelige Højhed Dronning Mary og jeres yngste børn tvillingerne Minik og Ivalo, Velkommen til Sisimiut i forbindelse med jeres første tur i vores land som regent.

Indledningsvis stort tillykke med jeres søn kronprins Christians dimission fra gymnasiet. Jeg er sikker på, at I som alle andre forældre er meget stolte over hans præstation.

Kære Kong Frederik, i mange år har vi været vant til at tiltale dem for ”Kunngissaq - Kronprins”, og nu skal vi vænne os til at tiltale dem som Konge. Jeg hører stadigvæk, at nogen tiltaler dem for ”Kunngissaq - Kronprins”.

Frederik, vi grønlændere blev også meget overraskede over deres moders udmelding om sin abdicering som Dronning under sin nytårstale.
Deres højtidelige udråbelse som Konge den 14. Januar, som blev fulgt af mange mennesker, var så rørende og overvældende, at jeg sagde til min familie og kollegaer, hvor vidunderligt det er, at deres moder oplevede dette, mens hun stadig er sund og rask.
Jeg kan forestille mig, at deres moder blev rørt af udråbelsen.
Deres afdøde mormor Dronning Ingrid som de har haft tætte bånd til, og deres afdøde fader Prins Henrik ville have været meget stolte, hvis de havde oplevet deres indsættelse som Konge.

Og til dem Dronning Mary, vil jeg gerne sige tillykke på vegne af Sisimiut borgerne for Selvstyrets overrækkelse af fortjenstmedalje i guld til dem og rose dem for, at de via Mary fonden har igangsat projekter, som lægger deres hjerte nært og som betyder utroligt meget for samfundet.
Jeg vil med glæde sige, at vores elever i Sisimiut for nogle år siden har aftalt, at der skal arbejdes for at stoppe mobning blandt børnene og sætte målsætning om, at alle skal føle sig velkomne i fællesskaber.
Jeg mener også, at vi som forældre og voksne er vigtige rollemodeller for børnenes ønske om, at alle skal have en god opførsel.

Dronning Mary, som de ved, er deres ægtemand Frederik højtelsket og vellidt af det grønlandske samfund. Af den grund, og ikke overraskende, kaldes de for svigerinde (ukuaq) af det grønlandske samfund. Jeg er heller ikke i tvivl om, at vi i fremtiden vil høre ordet "svigerinde", når det angår dem.

Eller som grønlænderne plejer at sige, ”Ajoranimi taanna ukuarput” hvilket oversat til dansk betyder i retning af, at vi føler os heldige i, at have dig som svigerinde”

Frederik, vi ved, at de har interesse i at deltage i forskellige sportsgrene samt langdistance og personligt udfordrende sportsgrene, ligesom vi så under deres deltagelse i ACR 2016.
Vi kan også erindre den glædelige modtagelse de fik, da de gennemførte løbet på 160 km. Der var nogle ældre, som fejrede deres ankomst med glædesdans.

De er altid velkommen i vores kommune, såfremt de får behov for rolige omgivelser eller for at slappe af i vildmarken. Idet, der er mange muligheder i den vidtstrakte 160 km natur mellem Sisimiut og Kangerlussuaq, som bidrager til vores lykke i Sisimiut. F.eks. har vi det fantastiske bagland med rig mulighed for cykling (mountainbike), vandring, skitur, kørsel med ATV og Snescooter om sommeren eller vinteren i flotte omgivelser.

Eller såfremt de kunne tænke dem at køre med hundeslæde igen, har de mulighed for at køre med en hundeslæde til Kangerlussuaq fra Sisimiut om foråret. Jeg er begyndt at køre med hundeslæde, så de kan bare kontakte mig.

Kong Frederik og Dronning Mary, vi glæder os til det, vi skal vise deres Majestæter i dag, og vi håber, De vil have det godt i Sisimiut.

Jeg vil også mene, at De har noget at glæde dem til i morgen, efter deres ophold her. Den tur, De skal foretage i morgen, er utroligt betagende, og jeg håber, at vejret vil være med dem. De ønskes rigtig glædeligt tur.
Jeg vil bede de fremmødte om at byde deres Majestæter velkommen på deres første officielle besøg i Sisimiut som konge og dronning med trefoldigt hurra 1, 2, 3.