airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Frivilligt arbejde i Qeqqata Kommunia

Frivilligt arbejde skaber fællesskab, glæde og gode oplevelser for borgere i lokalsamfundet.
24. oktober 2024

Styrkelse af frivilligt arbejde er en af de målsætninger i visionsaftalen mellem Qeqqata Kommunia og Grønlands Idrætsforbund.
Grønlands Idrætsforbund har i 2020 i samarbejdet med Idrættens Analyseinstitut (IDAN) udarbejdet en undersøgelse omkring grønlandske idræt og det blev konstateret, at 59% af undersøgelsesdeltagerne angav, at de gerne ville bidrage med frivilligt arbejde i fremtiden, hvis de bliver spurgt og hvis opgaven lyder sjov.

I den forbindelse vil Qeqqata Kommunia tydeliggøre mulighederne for frivillige opgaver i udgangspunkt i borgernes interesser. Dette vil foregå at kontakte Projektkonsulenten Apollonie Kreutzmann i Qeqqata Kommunia, hvor der samles og koordineres henvendelser fra foreningerne om hvilke poster der mangler frivillige og fra borgerne om hvilke opgaver de er interesseret i. Borgerne kan også henvende sig for vejledning om opstart af forening eller afholdelse af forskellige arrangementer, hvis de er i tvivl i at starte.
Frivilligt arbejde sker ikke kun i idrætsverdenen, der er andre frivilligt opgaver som lokalsamfundet kan få gavn af, såsom arrangere fællesskabsaktiviteter for personer der er ensomme, hjælpe de ældre eller arbejde med en gruppe udgangspunkt i sin egen interesse.

Projektkonsulenten har skrevet et speciale om frivilligt arbejde på sin Kandidatuddannelse i 2022 og samlet viden er bl.a.:
• Klart fokus på frivilligheden i lokalsamfundet er med til at formindske kriminalitet og samfundsmæssige problemer.
• 3 faktorer for at enkelte borgere har mere frivilligt engagement, når de har:
1) lavere arbejdsbyrde
2) højere indkomst
3) børn, der er aktive i fritidslivet.
• Personlig- og kompetenceudvikling styrkes ved at arbejde frivilligt og forbedrer livsvilkår samt åbner op for nye muligheder, fx beskæftigelse, større netværk og nemmere at få hjælp ved behov.
• Man rekrutterer flere frivillige i klubberne, hvis man arrangerer fælles sociale arrangementer udenfor træningerne og når opgaveforholdene er gode.
• 3 følgende elementer der vil hjælpe politiske organisationer, virksomheder og andre aktører til at rekruttere flere frivillige, er:
1) En form for anerkendelse og priser
2) Kurser og udvikling af færdigheder
3) Fleksible muligheder og tilgængelighed for frivillige, fx tydeliggør tid, sted og rollefordeling.

Qeqqata Kommunia og Grønlands Idrætsforbund har flere tiltag indenfor frivilligt arbejde, bl.a. med foreningsaften som sker hver måned hvor der fokuseres på forbedring af foreningernes daglige forhold i fritiden og for at styrke samarbejdet mellem kommunen og foreninger samt samarbejdet mellem foreninger på tværs.

Henvend dig til kommunen og start frivilligt arbejde med dine egne interesser.

Kontakt:
E-mail: apol@qeqqata.gl
Tlf.: 86 73 13