airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Borgmester Malik Berthelsen: Lad og gøre vores unge blandt mest nikotinfrie verden over

11. oktober 2024

I forbindelse med vores beslutning om forbud på indtagelse af nikotinprodukter i arbejdstiden, må jeg erkende min ærgrelse over, at fordele og positive effekter af nedbringelse af produkter med nikotinindhold, ikke bliver drøftet nok i landet. Eksempelvis, hvis de 52 % af borgere som ryger halveres, hvilken effekt mon det ville have for landet? Eller hvis vi er helt nikotinfrie, hvor mange år bliver vores levetid forlænget med? Eller hvor mange penge bruger vi mon på rygning, som ellers kunne bruges til andre og bedre formål?

Vi ved alle, hvor farligt tobakken er. Jeg er samtidig sikker på, at der er mange rygere der ellers tænker rygestop, men som har svært ved at stoppe på grund af afhængighed. Det er den primære årsag til, at vi har besluttet rygeforbud under arbejdstiden. Netop fordi vi ikke ønsker, at vores børn skal indtage nikotinprodukter. Der findes videnskabelige beviser for, at vores vaner, både de gode og de dårlige, kan videreføres til den næste generation. Ligesom videreførelse af tobaksrygning til den næste generation, er set før. Derfor hvis vi skal reducere indtagelse af nikotinprodukter i landet, er det os, de voksne, der skal være rollemodeller for at nikotinprodukter bliver mere usynlige.

I forbindelse med den seneste undersøgelse af elevernes sundhed i kommunen viser, 40 % af 9.-10. klasser er allerede begyndt enten med at tage snus eller ryge cigaretter. Jeg mener, at alle voksne bør tage de meget høje tal alvorligt samtidig med, at tallene viser os, at vi bør arbejde hårdt for at nedbringe indtagelse af nikotinprodukter. Videnskaben har vist os, at 18-årige unge, som endnu ikke er begyndt at ryge, har større chance for at være ikke-ryger resten af livet. Så lad os forestille os et mål om, at vores børn kan være blandt mest nikotinfrie verden over blot om 10-20 år, hvor ville man kunne føle stolthed.

Jeg skal gøre opmærksom på, at Qeqqata Kommunia er ikke den eneste arbejdsplads med forbud på rygning under arbejdstiden i hele verden. Der er nemlig over 80 kommuner ud af 98 i Danmark, der har ligesom os besluttet at være røgfri kommune. Selv hvis folk tror, at vi bare har kopieret Danmark, skal jeg understrege, at nikotinens negative virkning for en person, er den samme uanset hvor man er henne i verden. FN har tidligere meddelt, at omkring 5 millioner mennesker dør verden over hvert år på grund af rygning.
Jeg skal derfor ihærdigt opfordre alle voksne om, at prioritere og beskytte indsatsen omkring vore børns sundhed. Det kommer ikke til at påvirke livet negativt, tværtimod.

Af Malik Berthelsen, borgmester.