airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Kangerlussuaq Lufthavn – for vigtig til politiske studehandler

Af borgmester Hermann Berthelsen
13. oktober 2015
En fiks idé til 2 mia. kr.

Grønlands Selvstyre har fået en fiks idé. Hvis nu renovering af Kangerlussuaq Lufthavn kommer til at koste 2 mia. kr., så kan alle se, at det er mere hensigtsmæssig at bygge nogle andre lufthavne, særligt i hovedstaden. Det kan alle forstå.

Problemet for Grønlands Selvstyre er bare, at det ikke koster 2 mia. kr. at renovere Kangerlussuaq Lufthavn i den virkelige verden. Det gør det kun, hvis man sidder i Nuuk og mener at man skal grave al asfalt i Kangerlussuaq Lufthavn op og grave op til 7 meter ned for at stabilisere fundamentet, for så til sidst at lægge ny asfalt på overalt. Ingen eksperter bakker op om så vanvittig en plan.

Fra 150 mio. kr. til 2 mia. kr. på 4 år.

Transportkommissionen offentliggjorde for ca. 4 år siden sin rapport, hvor det fremgik, at det formentlig kostede 150 mio. kr. at renovere Kangerlussuaq Lufthavn. Nu 4 år efter mener Grønlands Selvstyre, at det koster op mod 2 mia. kr. at renovere Kangerlussuaq Lufthavn.

En så voldsom udvikling forventes der selvfølgelig at stå eksperter bag. Det er ikke tilfældet, oplyste Naalakkersuisoq Knud Kristiansen mig i sidste uge. Derfor har Departementet nu sat nogle ’belægningseksperter’ til at undersøge sagen.

Men det giver jo ikke rigtig mening at benytte belægningseksperter, når man nu i tide og utide melder ud i medierne, at det koster 2 mia. kr. at renovere Kangerlussuaq Lufthavn, fordi fundamentet udfordres af optøende permafrost. Så skal der jo permafrosteksperter til.

For vigtig til politiske studehandler

Som denne uges sikkerhedslanding tydeligt viste, så er Kangerlussuaq Lufthavns fremtid alt for vigtig til at indgå politiske studehandler om. En forkortelse af landingsbanen i Kangerlussuaq til 1800 meter, som Grønlands Selvstyre overvejer, vil jo gøre det umuligt for en Airbus 330 som Air Greenlands eller det sikkerhedslandende SAS-fly at lande i Kangerlussuaq i fremtiden.

Det kan altså komme til at handle om menneskeliv, hvis opgaven overlades til en ny tilfældig fuldmægtig i Selvstyret eller en ukyndig men sikkert velmenende tekniker i Mittarfeqarfiit. Det er derfor min opfattelse, at Grønlands Selvstyre og Qeqqata Kommunia i samarbejde skal udpege et hold af eksperter, der skal undersøge behovet for og udgifter til renovering af Kangerlussuaq Lufthavn.

Kommunal overtagelse af Kangerlussuaq Lufthavn

I Qeqqata Kommunia tror vi ikke på 2 mia. kr., så vi er klar til at overtage ansvaret for Kangerlussuaq Lufthavn. Så kan landskassen også spare de 2 mia. kr. Hverken Mittarfeqarfiits hovedkontor i Nuuk eller Grønlands Selvstyres administration har vist deres opgave voksen i denne sag, så ansvaret må flyttes væk fra Nuuk hurtigst muligt.

For når man er så inkompetent i forhold til lufthavnsrenovering i Kangerlussuaq, så er man det jo nok også i forhold til lufthavnsvedligeholdelse. Det er jo imponerende, at man på 1 måned kan melde 3 forskellige beløb ud fra hovedstadens såkaldte eksperters side. Det er på tide at få fakta på bordet fremfor disse studehandlertal.