airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Lufthavnspakkerne må revurderes

Af: Borgmester Malik Berthelsen
Jeg havde lige som resten af landets borgere set frem til fredagens udmelding og redegørelse fra Naalakkersuisut om lufthavnspakke. Jeg blev vist lige som alle andre skuffet. 900 mio.kr. mere til KAIR International for de to lufthavne i Nuuk og Ilulissat blev allerede meldt ud før valget.
2. juli 2021
Undlade at fortælle om resultatet af en gennemført licitation på Finansloven for Qaqortoq lufthavn synes bekendt.
Lade Deloitte opdatere deres beregninger af lufthavnspakken giver nok samme resultat som sidst.
Se bort fra Økonomisk Råds ekspertråd og kritik af lufthavnspakken er desværre også set før.
Undgå at fortælle hvilke konsekvenser fejlestimaterne har på øvrige infrastrukturprojekter som havne og veje samt ikke mindst de mange nye lufthavne i mindre byer er vist også en gentagelse.

Alt i alt var der ikke meget nyt i fredagens udmelding fra Naalakkersuisut. Men der var faktisk en nyhed. Det var nemlig en stor nyhed for mig som borgmester i Qeqqata Kommunia at erfare, at renoveringen af Kangerlussuaq Lufthavn nu vurderes til at koste 800 mio.kr. Desværre er det ikke nyt, at forskellige vilde millionbeløb om Kangerlussuaqs fremtid meldes ud fra centralt hold og ej heller, at det bruges som argument for at bygge lufthavne andetsteds. Mittarfeqarfiit mente i 2015, at det ville koste op til 2 mia.kr. og Rambøll estimerede i 2018 i deres rapport til Selvstyret mellem 373-705 mio.kr. Jeg ser frem til, at Naalakkersuisut nu orienterer Qeqqata Kommunalbestyrelse om baggrund for det nye estimat på 800 mio.kr.

Jeg kan ellers kun støtte Naalakkersuisut i at inddrage og oplyse borgerne om Naalakkersuisuts undersøgelser og analyser på infrastrukturområdet. Derfor glæder jeg mig også til at Naalakkersuisut får offentliggjort spørgeskemaundersøgelsen om Kangerlussuaq Havn, som virksomheder bidrog til allerede i efteråret 2019. Det er på tide, at omverdenen får indsigt i disse oplysninger. Det samme gælder Oxford Global Projects rapport om vejen mellem Sisimiut og Kangerlussuaq, som en lang række virksomheder og borgere har ladet sig interviewe til i 2020.

Jeg er rigtig glad for, at Oxford Global Projects har inddraget borgere, virksomheder og andre relevante interessenter i arbejdet med at analysere mulighederne og udfordringerne med vejen mellem Sisimiut og Kangerlussuaq. Det er ikke tilfældigt, at Oxford Global Projects er verdens førende konsulenthus i forhold til infrastrukturprojekter. Jeg vil gerne anbefale, at Naalakkersuisut fik nye friske øjne fra Oxford Global Projects til at se på lufthavnspakken. Se, dette ville være en nyhed, hvis Naalakkersuisut lod Oxford Global Projects eller Økonomisk Råd gennemføre et sådant arbejde.

Til trods for det, fortsætter man koste hvad det vil på bekostning af hele landet, også selvom der ikke udstikker retning for den politisk dokumenteret beregninger om, hvor meget vi skal tjene eller om vi skal satse alt på realiseringen af den, jeg mener det er bekymrende, at man udtrykker, at atlantlufthavnene skal redde os økonomisk, især fordi atlantlufthavnene senere kan blive endnu dyrere.
Derfor er det ellers meget interessant, at økonomiske eksperter kan lave en samfundsøkonomisk vurdering for landet og hvilken påvirkninger der måtte være, da atlantlufthavnene er blevet dyrere hvor man skal finde mindst 1 mia. kr.